houding • nieuwe managementstijlen  
Management by mistake
deskundigheid | leren van fouten
Politiek is management by mistake, aldus publicist en Volkskrant-columnist Pieter Hilhorst in zijn boek De wraak van de publieke zaak, dat hij in opdracht van cultureel centrum De Balie en het ministerie van Binnenlandse Zaken schreef. De enige manier om een beetje zinnige politiek te bedrijven is volgens hem leren van de fouten die gemaakt worden.

Huub Wijfjes, 'Niets is goed en alles moet anders. In: De Volkskrant, 19 april 2002



Biologisch managen
doelen en werkwijze | hogere groei
autonomie | zelfrealisatie
  

In zijn boek Het natuurlijk voordeel beschrijft Heeks de zeven basis-principes van organisch-biologische groei en hoe deze kunnen worden toegepast op organisaties. De grote belofte van biologisch managen is duurzaamheid: voor de organisatie als geheel in termen van hogere groei en betere productiekwaliteit, voor de medewerkers in termen van zelfrealisatie. Veel organisaties werken nu nog volgens de regels van de traditionele, intensieve landbouw. Heeks: 'Een traditionele boer zegt: "Ik zorg dat hier aardappelen groeien". Die gebruikt kunstmest en pesticiden. Het is als een oorlog. Je vernietigt wat op je weg komt.' Gevolg: de grond raak vervuild en uitgeput. De parallel met het bedrijfsleven moge duidelijk zijn. Weliswaar worden de human resources heel politiek correct tot het 'belangrijkste kapitaal' verklaard, in de praktijk worden ze úitgeput' en 'vervuild'. Deadlines en controlemechanismen vervullen de rol van kunstmest, het landbouwvergif wordt gevormd door een nog grotere focus op resultaten.

Winters kennen bedrijven al helemaal niet. Dood wordt vaak gezien als een mislukking, je praat er niet over. Het kan ook anders. Intel moest een chipdivisie sluiten met 1200 mensen en organiseerde een begrafenis. Met koffie, speeches, iedereen kon zijn gevoelens de vrije loop laten. Je moet accepteren dat zo'n ontslag emotioneel is, maar het is wel natuurlijk. Het is als met bomen. Soms moet je snoeien om de boom te laten overleven. De meeste bedrijven zien teruggang per definitie als mislukking en schoppen hun baas eruit.'

Alan Heeks, Het natuurlijk voordeel
Uitgeverij De Boekerij Groningen 2001

 

terug | meer managementstijlen | www.managementby.nl