bedrijfsklimaat • managerials  
Managerials als bindmiddel

Het blijft een kunst om mensen continu bij veranderingsprocessen te betrekken. Denk aan de processen voor kwaliteitsverbetering, teamontwikkeling, projectmanagement, de afronding van een opleiding of de opening van een nieuwe afdeling of gebouw. Een van de manieren om mensen blijvend te inspireren is een zogenaamde managerial.
Dit zijn symbolen die voorafgaand aan, tijdens of na afloop van een veranderingsproces aan de betrokkenen ter herinnering worden meegeven.
Een managerial symboliseert de geest van het veranderingsproces. Hij is niet alleen mooi vormgegeven, maar heeft ook een praktische functie. Bijvoorbeeld als pressepapier of pennenhouder. De managerial is iets tastbaars dat uitstraalt dat het management waardering heeft voor de bijdrage die men heeft geleverd. Het maakt duidelijk dat men die bijdragen serieus wil nemen.
Een managerial versterkt de uitstraling en het imago van de organisatie. Mederwerkers kunnen trots zeggen ‘Kijk eens wat wij krijgen...’ of ‘Zo doen ze dat bij ons in de organisatie’. De betrokkenheid bij het veranderingsproces wordt extra gestimuleerd.
De managerials die ik in de loop der tijd heb zien ontstaan, hebben meestal iets van doen met de matrix. Je kunt je daardoor laten inspireren om een toepasselijke managerial te maken. Hierna een keur van originele, creatieve en mooi vormgegeven voorbeelden.
Drie op een rij
Het vormgevingsbureau Van den Berkmortel Design maakte enkele matrixmanagerials, zoals:

• drie-op-een-rij-matrixstandaard, vergelijkbaar met het spel drie op een rij. De medewerkers van de Stichting Kinderdagverblijven De Kleine Burcht kregen deze managerial ter gelegenheid van de jaarwisseling;
• Integrale Management Standaard, vergelijkbaar met Zeeslag. Deze kregen de deelnemers bij aanvang van een opleiding voor integraal management;
• de veranderings-wc-kalender waarop je kunt aangeven hoe je veranderingen in de organisatie beleeft. Onder aan de kalender hangt een klein whiteboard waarop je toelichting kunt geven. Deze monitor kun je ook toepassen bij het managen van projecten en het implementeren van informatiesystemen;
• matrixsieraden, dasspelden, manchetknopen, oorringen en matrixsleutelhangers.
Stropdassen en T-shirts
Funs Erens maakte stropdassen met matrixafbeeldingen, onder andere voor een ivo-cursus ter gelegenheid van de diploma-uitreiking. De managers van Holland Casino Eindhoven maakten stropdassen en T-shirts met matrixopdruk voor alle leden van de opleidingsgroep ter gelegenheid van hun eindwerkstuk.

Placemats
De politie Gelderland Midden heeft geplastificeerde matrix-placemats laten maken voor de werkconferentie ‘Cement tussen de stenen’. Aanleiding was de eerste bijeenkomst van net benoemde leidinggevenden. Aan de ene kant van de placemat stond het ‘veranderingstouw’ en aan de andere kant de matrix.

Puzzels
Een stedelijk bureau voor welzijnswerk in Breda, Vertizontaal, gaf zijn medewerkers matrixpuzzels, een kleine schuifpuzzel met daarop de matrix voor projectmanagement afgedrukt. Het diende als geheugensteun bij een cursus over projectmanagement.
Matrixtaart
Ik heb twee keer meegemaakt dat de matrix in de vorm van een grote slagroomtaart werd gepresenteerd. Men deed dat om de aanwezigen het idee van een holistische benadering van de werkelijkheid te laten ervaren. Aan het begin van de presentatie werd de taart in stukken gesneden. Daarna werd de taart afwisselend voorzichtig open en dicht gebogen. Je ziet dan de stukken apart en tegen elkaar. Apart doordat de snijlijnen opengebroken worden en dicht omdat ze bij het naar elkaar buigen weer een mooi geheel vormen. Het idee van de taart heb ik zelf een keer toegepast in een workshop beleidsontwikkeling bij de Stichting Welzijn Ouderen Haarlemmermeer.
Trekhaken
Een lid van het managementteam van een trekhakenproducent zaagde negen koppen van de trekhaken af. Hij plaatste deze glimmende objecten in een matrixpatroon bij elkaar. Met rood, geel en groen gespoten trekhaakdoppen gaf hij de prioriteiten aan.

Binnenbanden
Een productiemanager uit een bandenfabriek, Vredestein Fietsbanden, lijmde samen met zijn medewerkers negen fietsbinnenbanden in elkaar. Ze zijn vergelijkbaar met de Olympische ringen, alleen zijn het nu negen ringen in plaats van vijf. Tijdens zijn presentatie pompte hij de banden één voor één op. Deze handeling vergelijkt hij met het gebruik van de matrix. De banden krijgen vorm als je er lucht in pompt. De matrix krijgt vorm als je de vakken vult met inhoud.

Prikbord
Een chef van de verkeersafdeling van de provincie Gelderland deelde een prikbord op in een gedeelte met stoplichten en een ander deel met de matrix. De drie stoplichtkleuren, rood, geel en groen, bevatten een aantal prikkers in dezelfde kleuren. Daarmee gaf hij op de matrix de prioriteiten aan. Bij de hoogste prioriteiten prikte hij plaatjes met ‘werk in uitvoering’. Het prikbord hing hij op een centrale plaats in zijn afdeling op.

Mobile
Een van de leidinggevenden van het ingenieursbureau Nucletron inventariseerde de stand van zaken met de matrixenquête ‘Bij ons in de organisatie is het zo...’ Deze zin zette hem op een originele manier aan het denken. Van ‘zo’ maakt hij ‘zoo’. En daarmee had hij een mooie dierentuinmetafoor te pakken. Deze visualiseerde hij in de vorm van een mobile van allerlei dierenfiguurtjes, die de resultaten weerspiegelde. Dit bewegend kunstwerk hangt nu in de hal van het bureau.

Brievenstandaard
Het hoofd van de technische dienst van Van Dijk Food Products, een fabriek voor vetten en boter, had voor zijn bureau een brievenstandaard gemaakt. Deze was in roestvrij staal uitgevoerd. Op een bodemplaat van ongeveer 15 x 15 cm had hij negen bouten gelast. Op iedere bout zat een moer. Daarmee gaf hij de prioriteit aan. Hoe hoger de moer in de bout, des te hoger de prioriteit. Door deze managerial op zijn bureau te plaatsen bleef het te veranderen beleid voortdurend onder zijn aandacht. De inzet van het veranderingsproces was het verbeteren van de relatie tussen twee productieafdelingen. Daartoe had hij eerst met de matrixmethode een onderzoek uitgevoerd. Door het object op zijn bureau werd hij voortdurend herinnerd aan de uitkomsten van de onderzoeken. En niet alleen hij, maar ook collega’s van de productieafdeling en zijn eigen medewerkers zagen het object regelmatig.

Kistje
Een van de mooiste managerials zag ik bij de provinciale stichting Kwadrant in Flevoland. Na afloop van de matrixworkshop pakte een van de deelnemers een zelfgemaakt kistje met negen vakjes. Iedereen deed in een van de vakjes een symbool dat specifiek was voor de workshop, het veranderingsproces en het matrixvakje. Nadat het kistje vol was, werd het als blijvende monitor aan de muur van de centrale vergaderruimte gehangen.

Matrixgong ontworpen door:
René Hoevenaars [T 0492 352900]
Daarmee muzikaal prioriteiten stellen: jingle bells matrix bells

Gemaakt voor zijn eindpresentatie Voortgezette Opleiding Organisatie en Management [VDO/HAN], december 2003.


Meer Matrixmanagerials zijn hier te verkrijgen.
 

naar boven | terug