beleidsbeïnvloeders • je netwerk uitbreiden  
We kennen verschillende ‘tables of power’ waaraan mensen met dezelfde belangen en interessen bij elkaar komen. Zo heb je in casino’s de ‘cercle privé’. Daar komen mensen bijeen die bepaalde privileges hebben verworven en daarom in een aparte ruimte mogen spelen. Dit soort cirkels tref je ook op andere plaatsen aan. Zo heb je op vliegvelden de vip-rooms, in sommige hotels ‘round tables’, Rotary-ruimten en sociëteiten. Soms hebben ze mysterieuze namen als kamer, loge of verbond. Bedrijven gaan steeds vaker een joint venture aan, zetten een keten op of verstevigen hun familiebanden. Daarnaast ontmoeten mensen – vaak zijn het dezelfde – elkaar in sportclubs, sauna’s, kuuroorden en wijnverenigingen.
Op al deze plaatsen verbinden mensen hun belangen met elkaar. Op een bepaalde manier informeren ze elkaar, creëren ze een wij-gevoel, houden ze outsiders buiten de deur en gaan ze verbindingen aan met gelijkgestemden.
Hierna heb ik enkele cercle privés geïnventariseerd. Met de matrix laat ik zien dat deze verschillende clubs verschillende doelen nastreven. Sommige mensen integreren deze verschillende belangen op een vanzelfsprekende manier. Anderen moeten er wat meer moeite voor doen. Hierna heb ik een matrix opgebouwd uit olympische ringen. De overlapping symboliseert dat de netwerken met elkaar verbonden zijn. Zo kun je tegelijkertijd lid van de Rotaryclub, een beroepenorganisatie en een bridgegroep zijn. Met deze matrix kun je je eigen cercles privés in beeld brengen, desgewenst koppelen aan andere en zo verder uitbreiden.

 

naar boven | terug