deskundigheid • samenvatting werkstuk Robert Borgers  

Samenvatting

De groei van medische kennis maakt dat de diagnostische en therapeutische mogelijkheden zijn vergroot, waardoor meer patiënten met een gecompliceerde zorgvraag voor een behandeling in aanmerking komen. De groei van medische kennis heeft tevens geleid tot een vergaande specialisatie, differentiatie en versnippering van het kennisgebied. Voor patiënten met een complexe zorgvraag betekent dit al snel dat meerdere specialisten bij de zorg betrokken zijn. Daardoor neemt de wederzijdse afhankelijkheid tussen medisch specialisten toe en komt daar een samenhangende noodzaak tot samenwerken uit voort.

Daarnaast vragen patiënten en daarmee indirect de politiek en de verzekeraars continuïteit, flexibiliteit en een integraal aanbod van zorg welke is afgestemd op hun eigen leven en hun eigen behoeften.

Duidelijk wordt dat multidisciplinaire spreekuren daardoor in de toekomst een belangrijk samenwerkingsverband tussen medische afdelingen zullen gaan worden.

In de beleidsbrief van 2001 van de Raad van Bestuur van het AZG wordt over multidisciplinaire spreekuren het volgende geschreven:

“Het belang van multidisciplinaire spreekuren zal uit het oogpunt van een vraaggestuurde en efficiënte zorg in de zeer nabije toekomst alleen nog maar toenemen en steeds vaker maatgevend zijn voor de wijze waarop zorgprocessen worden georganiseerd.”



Vraagstelling
Met het oog op bovenstaande ontwikkelingen luidt onze vraagstelling: “wat zijn factoren die bepalend zijn voor het welslagen van een multidisciplinair spreekuur?”

Onder deze factoren verstaan wij zowel factoren die bepalend zijn bij de opzet en instandhouding als factoren nodig voor het behalen van de gestelde doelen van een multidisciplinair spreekuur.



Werkwijze
Gekozen is om in dit werkstuk gebruik te maken van methodes en technieken uit de Integrerend Management Leergang (IML).. Met behulp van de matrixmethode van Peter Camp hebben wij een enquête opgesteld voor deelnemers aan vier reeds bestaande multidisciplinaire spreekuren in het AZG. De verwerking van deze enquête, waarvan de resultaten werden teruggebracht in de matrix, gaf richting aan de daaropvolgende interviews ( twee deelnemers per spreekuur werden geïnterviewd).


Belangrijkste conclusies
· Multidisciplinaire spreekuren ontstaan a.h.w. vanaf de werkvloer. Eigen initiatief is één van de belangrijkste succesfactoren.

· Multidisciplinaire spreekuren ontstaan wanneer het multidisciplinaire spreekuur voordeel oplevert voor de patiënt en voor de spreekuurhouder in ieder geval geen nadeel (b.v. door inefficiency).

· De positieve attitude en verwachting van de spreekuurhouder t.o.v. de kwaliteitsverbetering, de efficiency en de deskundigheid van de collega’s waarmee hij gaat samenwerken zijn in belangrijke mate bepalend voor de slagingskans.

· Of de samenwerking tussen de spreekuurhouders succesvol gaat verlopen is zeer afhankelijk van persoonskenmerken, hun vermogen ideeën te delen, het gewaarborgd zijn van hun autonomie.

· De aanwezigheid van een coördinator die verantwoordelijk is voor de organisatie is belangrijk voor het operationeel houden van dat spreekuur.





Leergroep AZG, IML leergang 2000/3

Stan v.d. Broek

Robert Borgers

Henny Ebbes

 

naar boven | terug