taken en bevoegdheden • meer matrixmail  
----- Original Message -----
From: Ernst Wallinga <mailto:ernst.wallinga@home.nl>
Sent: Friday, September 13, 2002 10:58 AM
Subject: RE: vragenlijst matrixmethode


Beste Peter,

Ik werd door collega adviseur/veranderaar Simon Gorter geattendeerd op jouw gedachtegoed en ben in een vrij half uurtje eens aan het snuffelen gegaan op je (erg mooi vormgegeven en zeer informatieve) website. E.e.a. spreekt me aan en komt me ver weg ook bekend voor. Het kan zijn dat ik eerder van je werk heb vernomen maar dat het toen bij mij nog niet goed door kwam. Ik heb de vragenlijst niet gedownload (afgebroken); ga dat mogelijk nog doen. Waarom? Om inzicht te krijgen in jouw werkwijzen. Professionele interesse dus.

Ik denk ook dat ik je praktijkboek maar eens ga bestellen (en lezen) en het boek over projectmanagement ook. Ik kom steeds vaker organisaties tegen die ontspoord geraakt zijn omdat er op een achternamiddag is besloten projectmatig werken in toe voeren zonder rekening te houden met de benodigde randvoorwaarden, restricties etc.. Ik zie de gevolgen ervan: fricties in bestaande processen én binnen de projecten, dualisme bij de medewerkers, kwaliteitsdips, een oplopend ziekteverzuim, troebele gezagsverhoudingen en zo meer. De matrix lijkt een mooie structuurbrenger te zijn om de dingen te verhelderen en kan als zodanig een aanvulling op mijn handelingsrepertoire betekenen.

Vanmiddag ontmoet ik collega Simon weer; ik ben benieuwd welke ervaringen hij ermee heeft. Ook zal ik onder een aantal collega’s uit mijn Sioo netwerk eens vragen naar hun eventuele ervaringen met “de matrix”. En uiteraard ben ik ook benieuwd naar de persoon achter deze methode; ik zou dan ook best eens een keer met je van gedachten willen wisselen.

Hartelijke groeten,

Ernst Wallinga


Beste Ernst,

Hartelijk dank voor je uitvoerige reactie.

De matrix is inderdaad bedoeld als wat je noemt 'een snelle struktuurbrenger'. Je zou daar nog aan toe kunnen voegen: 'een doe-het-zelf'. Zo zijn de boeken ook gemaakt. Inspelen op al die 'emergencies'die jij noemt. Die kom ik zelf ook dagelijks tegen bij de begeleiding van de cursisten en hun veranderprojecten.

In de SIOO worden de boeken op verschillende plaatsen gebruikt. Wel snel en vluchtig, naar ik heb vernomen. Vorig jaar heb ik een keer een les verzorgd in een Arbo-adviseurs groep.

Wip over een maand een keer binnen als je in Westervoort of omgeving bent. Nu ben ik nog erg druk met het afronden van het boek over gebouwen, waarvan je misschien op de website al iets hebt gezien.

Veel succes met je werk,

vriendelijke groeten,

Peter Camp

naar boven

From: "Peter Camp" <campmatrix@planet.nl>
To: <koendumont@hotmail.com>

Beste Koen,
ik heb gezien dat je een vragenlijst hebt gedownload en ben nu zeer benieuwd naar wat je er mee gaat doen. Zou je me dat willen mailen.

Vriendelijke groeten,
Peter Camp

----- Original Message -----
From: "Koen Dumont" <koendumont@hotmail.com>
To: <campmatrix@planet.nl>
Sent: Monday, July 01, 2002 10:42 AM
Subject: Re: vragenlijst matrixmethode


Dag Peter,

Even situeren:

Ik ben binnen het bedrijf waar ik werk bezig met het opzetten van een HR strategie-aanpak. Vorig jaar is de organisatie omgeturnd tot een matrix maar ik heb het gevoel dat er nog wat pijnen zitten in de manier waarop de matrix uitgebouwd en geinterpreteerd wordt.

Samen met het uitwerken van de strategie wil ik zowel een audit van
values, cultuur en matrix doen om te zien of die wel goed op elkaar afgestemd
zijn.
In dat kader ben ik zowat overal op zoek naar benaderingen, vragenlijsten,...

Ik heb jouw informatie nog niet doorgenomen. Vorige week was ik gewoon
het internet aan het doorzoeken naar interessante modellen. Deze en volgende week zou ik die informatie consolideren en daarna verder aan de aanpak werken.

Het bedrijf waar ik werk houdt nogal sterk aan waarden. Met de huidige marktsituatie is er naar mijn gevoel nogal geprostitueerd met die waarden.
Ook qua waardenbeleving schieten we nog te kort. Tenslotte is er volgens mij een gebrek aan visie op welke waarden, cultuur en organisatiestructuur het meest gepast zouden zijn voor een IT-dienstverleningsbedrijf.

Ikzelf heb nog maar weinig praktische ervaring met die zaken. Theoretisch ben ik wel fel bezig met consistentie van waarden,cultuur en strategie.
Ik heb mij binnen het bedrijf zelf opgedrongen door het schrijven van enkele reflecterende teksten. Nu mag ik meehelpen met het neerzetten van een HR-aanpak.

Ik hou je zeker op de hoogte van mijn wedervaren. Ik weet niet hoeveel ik nog zal kunnen realiseren op korte termijn. In september vertrek ik met mijn vriendin voor een jaar op wereldreis. Daarna ga ik er weer 150% tegenaan.

Mijn ideaal bedrijf is iets in de aard van St. Luke's in London (zie het boek 'Open voor verandering'). Een veranderingsproces begeleiden met dat model in mijn achterhoofd is een eerste interessante oefening om de tekortkomingen in het conventioneel Vlaams managementsdenken aan te
voelen.

Ik hoop dat ik met deze wat rommelige mail een beetje context kan aangeven voor het downloaden van je lijst. Indien er nog meer vragen gerezen zijn, laat me dan zeker iets weten.

Zoals vermeld hoor je deze maand nog wel meer van me.
Vriendelijke groeten,
Koen

Beste Koen, bedankt voor je leuke openhartige mail.

Een paar korte reacties mijnerzijds:
  1. De matrixorganisatie heeft niets met de matrixmethode te maken. Dit om verwarring met je bazen te voorkomen. Het is zelfs zo geweest dat een aantal mensen een hekel hadden aan de matrix vanwege hun slechte ervaringen met de matrixorganisatie, pakweg tien jaar geleden. Een goed boekje over de
    matrixorganisatie is: Davis and Lawrence, Matrix, Addison Wesley, New York, ISBN 0-201-01115-8-01115. Het legt uit wat een matrixorganisatie is en verklaart waarom die in veel organisaties niet werkte. De belangrijkste reden is dat er geen matrix-thinking en ook geen matrix-acting was. Op papier zat het goed in elkaar, maar in de praktijk wist men daar geen handen en voeten aan te geven. De methoden ontbraken.
  2. Voor het goed laten functioneren van de matrixorganisatie is het belangrijk dat mensen leren samenhangend te denken en te handelen. De matrixmethode bevordert dat.
  3. Wat je zou kunnen doen is aan de hand van de matrixmethode kijken wat je moet doen om van de matrixorganisatie een succes te maken. Beoordeel per matrixvak wat precies moet gebeuren. Bijvoorbeeld: doelen matrixorganisatie aanscherpen, taken en bevoegdheden verduidelijken, met matrixorganisatie leren omgaan etc.
  4. Een andere mogelijkheid is dat je met de matrix een quickscan maak van de huidige situatie en op basis daarvan een advies maakt voor je bazen. Daar kun je je reflectie aan vastknopen. Je weet dat die integraal en consistent is. Eventueel maak je een actieplan, waarin staat wie wat zou kunnen doen.
  5. Je kunt dan met een goed gevoel op reis gaan en over een jaar de balans opmaken.


Veel succes en veel interessante ervaringen onderweg.

Hartelijke groeten,
Peter Camp


naar boven

----- Original Message -----
From: Rob van Veldhuisen <mailto:r_van_veldhuisen@hetnet.nl>
To: Peter Camp <mailto:campmatrix@planet.nl>
Sent: Monday, June 24, 2002 8:51 PM

Hallo Peter,

Een klein jaar geleden liep ik bij de Slegte in Enschede en zag toevallig De kracht van de matrix staan.
De titel intrigeerde mij. Dit vooral omdat er een systeemontwikkel methode en software ontwikkeltools zijn die mijn belangstelling hebben en die ook op het matrix principe zijn gebaseerd. Maar op dat moment had ik zoiets van nu even geen literatuur.
Toch liet mij de titel niet los en heb ik het boek een paar weken later gekocht.Na het lezen van dit boek was ik meteen verkocht. Naast de kracht heb ik ook de praktijk,project management en de gekookte kikker gekocht.

Ik wil de methode inzetten voor het opzetten van een ICT beheersorganisatie. Ik denk er ook over om de methode bij de algemeen directeur te introduceren.

Ik ben ook begonnen een opzet te maken voor het beschrijven van een bijenvolk ( ik ben een hobby imker) en deze wilde ik je mailen op het moment dat die klaar is, dit gezien je voorliefde van metaforen met dieren.
De titel kan ik je al geven. Die is "bij-een - bijen - bijeen", dit om aan te geven de individualiteit en het collectiviteit binnen een bijenvolk en dit binnen het raamwerk(raat) van de matrix.

Tevens ben ik nog een verband aan het leggen tussen de matrix en de oud Indische gedachte dat alle verschijningsvormen een samenstelling is van drie basis krachten rayas, satva en tamas.
Deze gedachte kwam op een gegeven moment bij mij op en ik denk dat deze gedachte de moeite waard is te vervolgen.

Er schuilt wel een zeer groot nadeel aan het kennen van de matrix. Je bent bezig met metadenken over een organisatie waar je zelf tussen staat en dan lijkt het wel of de projecten waar je zelf bij betrokken bent van een zeer beperkt niveau zijn. Je ziet wel dat die aspecten van de matrix die niet aan de orde zijn geweest vaak tot problemen lijden.

Voor nu genoeg, ik zal je op een later tijdstip mijn verdere ervaringen doen toekomen.


Met vriendelijke groeten,


Rob van Veldhuisen

e-mail: r_van_veldhuisen@hetnet.nl

Beste Rob,
bedankt voor je uitgebreide reactie.
Ik denk dat het laatste deel van De praktijk van de matrix ook interessant voor je is. Het is een uitgebreide toelichting op het laatste deel van De kracht van de matrix. Ik neem aan dat je de volledig herziene versie gekocht hebt. (vanaf 2000). Daarin vind je allerlei ideeën voor ICT toepassingen. Met name ook voor het op zetten van een interactieve beheersorganisatie

Ik hou me zeer aanbevolen voor de metaforische uitwerking. De metafoor van de imker is bijzonder interessant. Een paar jaar geleden heb ik in Slovenië een imker ontmoet die met zijn bijenvolken in een vrachtwagen rondrijdt en er 's avonds tussen de kasten slaapt. En er niets om geeft als hij af en toe gestoken wordt. Dat zouden managers ook wat meer moeten doen; tussen hun personeel 'slapen'.
Overigens is er in Radolica in Slovenië een mooi bijenmuseum.

Dat metadenken is iets wat je moet zien te ontwikkelen. Kun je veel plezier van hebben. Is net zo iets als integraal kaartlezen.

Het verhaal van de drie Indische krachten ken ik niet.
Maar als je van Oosterse wijshedenhoudt , een afbeelding van een Indiaas principe dat ten grondslag ligt aan het patroon dat je in een aantal Indiase steden aantreft. Het komt er op neer dat je met een grid werkt die steeds fijner wordt in de uitwerking.

Veel succes met je werk
Peter Camp

naar boven

Beste Peter,

Mijn bureau voor training en coaching is betrokken bij een ontwikkelingstraject voor een ministerie. In het kader daarvan heb ik rondgesurft, op zoek naar middelen die op een niet-ingewikkelde manier de sterke en zwakke punten van een organisatie kunnen laten zien.
Op een bepaald moment kwam ik jouw vragenlijst tegen en die beantwoordde aan mijn vraag. Ik heb ook meteen de praktijk van de Matrix besteld, omdat ik vaker dit soort zaken op mijn pad krijg en ik uit de inhoudsopgave destilleerde dat jij houdt van de toepassing van creatieve denktechnieken (en als dit niet klopt dat je creatief kunt spelen met taal). Ik heb ook gekeken of jij iets workshop-achtigs voor zelfstandige trainers aanbiedt, maar daar kwam ik niet echt uit.
Aantal dagdelen, prijs en doelgroep: trainingsbureaus kon ik een-twee-drie niet vinden. Als zoiets wel in je pakket zit hoor ik dat graag. Ook als je eens een assistent nodig hebt (zelf werk ik regelmatig met trainers in opleiding) dan houd ik me aanbevolen.

Ik heb vanochtend een gesprek op het ministerie gevoerd en jouw vragenlijst en matrix genoemd als een van de instrumenten om die afdeling in kaart te brengen. In augustus heb ik weer contact met ze. Dan hebben zij een plan van aanpak geschreven, waarin zij aangeven hoe zij weerstandspunten willen gaan aanpakken. Ik hoop dat ze dat degelijk (willen) gaan doen. In dat geval zal ik mogelijk gaan werken met een van jouw vragenlijsten (met natuurlijk een juiste bronvermelding).

Hartelijke groet,
Jane
Dr. Jane A. Coerts
Coerts Communicatie

Beste Jane,

Bij de toepassing van de matrixworkshops met de matrixvragenlijsten ben ik een voorstander van een 'train de trainer' aanpak. Geïnteresseerde medewerkers trainen in de matrixmethode en ze op afstand begeleiden. Op deze manier kun je op grote schaal de methode toepassen en ze leren hun weerstanden zelf aan te pakken. In De praktijk van de matrix vind je daarvan allerlei voorbeelden. desgewenst help ik je daarbij. Op deze site staat een voorbeeld van een 'train de trainer'-traject.
Veel succes met de opdrachtverwerving.
Vriendelijke groeten,
Peter Camp

naar boven

Aan: Simon Woudwijk
simon@woudwijk.nl

Van: Peter Camp
Beste Simon,
Enkele jaren geleden kocht ik via Jozef Jansen jouw olieverfschilderij
The democratic Grale. Die beelde ik met jouw toestemming af in mijn boek De praktijk van
de matrix. Vandaag werd ik in de Volkskrant geattendeerd op jouw website. Daar zag ik een paar mooie matrixschilderijen. De laatste jaren heb ik daarvan een hele verzameling aangelegd, voor een
deel foto's en voor een ander deel schilderijen. Je kunt ze zien op mijn website www.campmatrix.nl onder 'matrixgalerie'. Op jouw site staan twee van die matrixschilderijen:'Nine Centers' en 'Unity'. Ze zijn erg mooi. Vind je het goed als ik die van jouw site haal en aan mijn verzameling toevoeg met een verwijzing naar jou en jouw site?

Vriendelijke groeten,
Peter Camp


Beste Peter,
Ik heb geen bezwaar tegen gebruik op je site vermits natuurlijk duidelijke naamsvermelding en verwijzing naar mijn site www.woudwijk.nl Verder wil ik je attenderen op een recente (kleine) serie schilderijen met als titel , "vessels, a matrix" waarin de "vessel" mijn symbolische 'informatiedrager' of bootje daadwerkelijk in matrixformatie wordt gepresenteerd. Gedachte achter deze werken is dat de individuele informatiedrager (voorgesteld door de vessel of vaisseau, letterlijk vertaald schip maar ook vat of vaas) gecombineerd met andere "vessels" nieuwe "informatiecombinaties" vormt maar natuurlijk ook een helder grafisch beeld geeft. Het is zo ook een letterlijke verzameling van informatie (welke laat ik over aan de toeschouwer) verbeeld in een schilderij. Hieronder een voorbeeld.
Met vriendelijke groet,

Simon Woudwijk.

naar boven

----- Original Message -----
From: Theo Braam Mundo Perdido
<mailto:t.braam@mundo-perdido.com>


Hallo Peter,

Ca.een anderhalf jaar geleden ben ik begonnen met het opzetten van Mens (m/v) Centraal in Organisaties (www.menscentraal.nl). Deze site is bedoeld voor mensen die zoeken naar ideeën voor de organisatie van morgen en naar een balans in leven en werken, naar zingeving en mogelijkheden waarbij de wensen en behoeften van organisaties en inidividuen beter op elkaar afgestemd kunnen worden. Teveel organisaties dreigen te vergeten dat zij juist vooral draaien om en door de mensen. Zij maken uiteindelijk het verschil. Omdat internet een medium bij uitstek is om gevonden te worden door 'gelijkgestemden' ben ik eerst hier begonnen. Op termijn hoop ik een aantal live ontmoetingen te organiseren, om de community-gedachte kracht bij te zetten.

Op de site schrijven bekende en minder bekende deskundigen artikelen vanuit hun eigen vakoptiek. Objectieve verhalen, die ideeën en nieuwe invalshoeken aanreiken. Zij reiken deze bijdragen gratis aan. Door de objectieve invalshoek worden deze goed gele zen en het aantal doorclicks naar de eigen sites of de e-mailadressen van de betreffende auteurs groeit met de omvang en het aanbod van de site. De artikelen die de afgelopen periode geintroduceerd zijn telden na 1 week al ruim 250 bezoekers. Op dit moment komen er inmiddels op werkdagen tussen tussen de 100 en 120 bezoekers. (ca 3500 bezoekers op de homepage en ruim 14000 pageviews per maand ). Via de nieuwsbrief (voorbeeld: http://www.menscentraal.nl/nieuwsbrief.htm) en plaatsing van ca 1 maand op de homepage krijgen de artikelen in de eerste fase extra aandacht. Het aantal bezoekers per artikel ligt uiteraard lager maar is voor aardig wat auteurs beduidende hoger dan op de eigen sites. Bij diverse zoekmachines (waaronder Google.nl) staan de artikelen zeer hoog genoteerd.
Kan en wil jij (of iemand anders binnen jouw organisatie) voor de site een artikel schrijven vanuit jouw eigen invalshoek? Je krijgt daarvoor geen vergoeding, maar wel een groeiend aantal bezoekers/mailers, die mogelijk ook van jouw diensten (en boek) gebruik zullen maken.


Met vriendelijke groet,

Theo Braam

Mundo Perdido Projectmanagement
0314 335795


Beste Theo,
mooie en zinvolle site hebben jullie.
ik heb momenteel geen tijd om artikelen te schrijven. Ben druk bezig met een nieuw boek over het nut van gebouwen voor organisaties en mensen en over de vraag hoe je de wederzijdse belangen op elkaar afstemt.
Je kunt natuurlijk wel het artikel downloaden uit het matrixvak deskundigheid 'De matrix voor dummies' en erbij aangeven dat de matrix een managers- en medewerkersmodel is. Dat je met deze methode op een zinvolle en doelgerichte manier de afstemming tussen organisatie- en medewerkers te ondersteunen.
Veel succes,
Peter Camp

Hallo Peter,

Even een mailtje om je te laten weten dat ik gebruik maak van jouw tip. Vandaag volgt een nieuwsbrief waarin jouw artikel wordt aangekondigd. Ik ben benieuwd of men regelmatig naar jouw site gaat doorclicken of mogelijk ook direct contact opneemt.

Ik zag vandaag ook dat er via (waarschijnlijk jouw matrixmail) site 2x doorgeclickt is naar www.menscentraal.nl

Hartelijke groet,

Theo Braam

naar boven

From: Mark Tak <mailto:m.tak3@chello.nl>
To: campmatrix@planet.nl
Sent: Wednesday, May 22, 2002 2:29 PM
Subject: Vraag met betrekking tot de Matrix van Camp


Geachte heer Camp,

Wij zijn twee studenten Bedrijfskunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Op dit moment zijn wij bezig met een onderzoek in het kader van onze bachelor-thesis. Het onderzoeksobject is een vestiging van de Rabobank. De doelstelling van het onderzoek is:
Het verkrijgen van inzicht in gebruik van emoties binnen de leiderschapsstijl van de Rabobank Malden door een analyse te maken van de overeenkomsten en verschillen tussen de meest adequate leiderschapsstijl volgens de thematiek van Camp en de binnen Rabobank Malden gehanteerde leiderschapsstijl.

Graag willen wij dus een volgens uw Matrix "ideale" leiderschapsstijl te vinden voor een bank in het algemeen, dus niet alleen voor de Rabobank. Op dit punt echter, tasten wij enigszins in het duister. Wij zouden u zeer erkentelijk zijn indien u ons hiermee een beetje licht in de duisternis zou kunnen verschaffen.

Met vriendelijke groet,

Mark Tak
Ramses van Hooft.


Beste Mark en Ramses,
interessante vragen hebben jullie. Hieronder enkele reacties.

1. Relevant is te weten dat één van mijn cursisten (MA HRM/VDO Nijmegen), Tiny van Duijnhoven, een aantal workshops volgens de Delphi-methode georganiseerd heeft om er achter te komen wat de beste managementstijlen voor de verschillende banken in de regio Nijmegen zijn, waaronder ook de bank in Malden. Dus stem jullie acties af op die van haar: <tduijnho@tref.nl>. Ik stuur een afschrift van deze mail aan haar. Jullie kunnen haar vervolgens zelf benaderen. Ze heeft een heel mooi project.

2. Wat de meest ideale managementstijl voor banken is, kun je waarschijnlijk niet en nooit aangeven. De ene bank is de andere niet en banken beginnen ook steeds meer op andere organisaties te lijken. Daarnaast spelen allerlei andere factoren een rol: maatschappelijke ontwikkelingen, historie en cultuur van de bank, bedrijfspolitieke (belangen) en technische (bedrijfskundige) ontwikkelingen, of beleidsmatige, organisatorische en personele noodzakelijkheden. Als jullie de matrix kennen, merken jullie dat ik hier de 'buitenkanten' ervan noem.

3. In het boek 'Meer dan 500 managentstijlen' zien jullie dat ik mogelijk managementgedrag heb gecategoriseerd met de matrix. Op de website vinden jullie daarvan ook nog een paar aanvullingen. Met deze inventarisatie heb ik alleen willen aangeven dat er heel veel verschillende opties zijn, dat de thematiek behoorlijk complex is en dat jullie moet oppassen met het zo maar volgen van de een of andere trend.

4. Deze inventarisatie is daarom niet veel meer dan een practical joke. Jullie moeten zelf de theoretische houdbaarheid ervan aangeven.
Lees eventueel het boek van Noel Tichy, Strategic change, managing technical, political en cultural dynamics (Wiley NY, 1983). Daarin vinden jullie de theorie achter de matrix. Verder ook in mijn boek De praktijk van de matrix, deel 2, hoofdstuk 13.

5. Wellicht dat jullie bij de banken een bepaalde combinatie en patronen van managementstijlen aantreffen. Bij Tiny van Duijnhoven komt het accent op participatief management te liggen.

Ik hoop dat ik jullie wat meer licht in de duisternis heb verschaft.
Ben zeer benieuwd naar jullie vervolgstappen en wil de resultaten graag op mijn website zetten www.campmatrix.nl.
Veel succes,
Peter Camp

naar boven

Geachte heer Camp,

Kunt u mij info geven over de train de trainer programma matrixmethode, incl. data en kosten?

met vriendelijke groet,
Joachim Rullmann
IG&H Management Consultants
Woerden
Geachte heer Rullman,

Dit programma wordt in company verzorgd. Het duurt inclusief follow up ongeveer 5-7 dagdelen. Dit is excl.. tijd voor voorbereiding.
Het dagdeeltarief is afhankelijk van wat jullie intern of extern (commercieel) met de matrixmethode gaan doen.
Bel me desgewenst voor meer informatie: 026 3112972
Vriendelijke groeten,
Peter Camp


Geachte heer Camp,

hartelijk dank voor uw info. Wij zijn niet in staat om een groep te formeren die allemaal moeten worden bekwaamd in het matrixmodel. Wat zijn de mogelijkheden voor mij verder hierin te verdiepen. Ik ben bekend met het model en heb het al eens toegepast in de praktijk. Voor mij gaat het om het maken van de volgende stap: verschillende toepassingsmogelijkheden, workshopopzet, ICT-probleemstelling klant ed. Kan ik aanhaken bij een (in-company) training?

vriendelijke groeten,
Joachim Rullmann


Geachte Heer Rullman,

aanhaken bij in-company trainingen is moeilijk. Dat hebben klanten niet graag.
Er zijn verschillende mogelijkheden, van goedkoop naar duur:
  1. Bij korte vragen kunt u mijn helpdesk gratis gebruiken.
  1. Bij tijdrovende vragen kunt u langs komen voor consult. Tegen vergelijkbaar senior-tarief als waar u voor werkt. Breng voor de continuïteit desgewenst een collega mee.
  1. Kies voor een managementcursus van het IVO in Amsterdam. Daar doe ik de eerste module. Zie hun website, onder links op mijn website. (vakje autonomie).

Hopelijk kunt u hiermee vooruit.
Vriendelijke groeten,
Peter Camp


naar boven

From: "CORNELIS ROBRECHT"

Ik werk bij Fnac als projectdirecteur en ben tegen uw boeken aangelopen door een bezoek aan de bibliotheek in Roeselare waar u boeken kunnen uitgeleend worden. Ik heb eeb paar vragen.
  • Kunt u mij informatie sturen over de workshop projectmanagement ?
  • Richt deze workshop zich op beginnende projectleiders of ook op personen die er al ervaring mee hebben ?
  • Zijn er ook opvolgingscursussen?


Vriendelijke groeten,
Bob Cornelis

Geachte Heer Cornelis.
Bedankt voor uw vragen.
U kunt informatie over de workshop 'projectmanagement' vinden op mijn website www.campmatrix.nl in het matrixvak rechtsboven over deskundigheid.

Allerlei opties zijn mogelijk.

Ik ben zelf erg voor leergroepen van gemengde groepen van ervaren en onervaren projectmanagers. Ze kunnen elkaar informatie doorgeven, helpen en stimuleren. Dat is goed voor de organisatie en voor elkaar. De matrix integreert al hun expertise. Iedereen krijgt de kans om specialist te zijn en zich op een van de matrixvakken te profileren. In een workshop kunnen
ze dan met verschillende praktijkvoorbeelden uit de Fnac-wereld werken. Zoals beginnende en lopende en in meerdere mate complexe projecten. De cursus moeten u wel goed voorbereiden.
Dat geldt ook voor de behoefte aan opvolgingscursussen die bijvoorbeeld gericht kunnen zijn op de follow up van de in de workshop uitgewerkte projectvoorstellen, de ondersteuning van de projectmanagers (regelmatige voortgangsuitwisseling) en een inhoudelijke verdieping van de
verschillende matrixvakken met literatuurstudie en andere gespecialiseerde docenten.

Hopelijk kunt u met mijn reactie verder, desgewenst belt u me op, ook 's avonds: 0031 26 3112972

Veel succes met uw werk.

Hartelijke groeten,
Peter Camp

naar boven

From: Wendy hagenaars <mailto:hagenaars@planet.nl>
To: pcmmc@wxs.nl
Sent: Wednesday, April 03, 2002 12:51 PM
Subject: hulp gevraagd bij het gebruik van de matrix


Beste Peter,

Na aanleiding van onder meer de prima workshop van afgelopen week (donderdag) (VDO P&O 28A) wil ik graag de matrixmethode gaan gebruiken. Als debutant loop ik uiteraard tegen enkele vragen aan die ik, zoals je zelf hebt aangeboden, graag aan je wil voorleggen.
1. In het kader van mijn project bevind ik mij nu in de fase dat het helder dient te worden wat het grootste knelpunt is met betrekking tot de flexwerkers georganiseerd in een flexpool in mijn organisatie verpleeghuis Waerthove. Hiervoor wil ik de vragenlijst gebruiken die is opgenomen in je boek praktijk van de matrix. De vragen uit de enquete wil ik zoals je ook aanbeveelt nalopen en waar nodig aanpassen cq toespitsen op de situatie in verpleeghuis Waerthove en de ‘afdeling flexpool’.

2. Een vraag aan jou: een definitieve projectteam samenstelling is er nog niet. Ik denk erover om naast de (toekomstige) projectgroepleden meer mensen in de organisatie de vragenlijst in te laten vullen bij de inventarisatie van de knelpunten. De leden van de projectteam wil ik voor de eerste bijeenkomst de lijst in laten vullen en samen tellen en uitwerken in de bijeenkomst inclusief de vragenlijst van andere medewerkers. Is dit effectief of met name efficiënt. Hoe is jouw ervaring met deze constructie?

3. Aangezien mijn project zich nog in een begin stadium bevindt en mijn projectdefiniëring en doelstelling nog geen groen licht hebben, wil en dien ik mij in eerste instantie te beperken tot problem finding en minder in oplossingsrichtingen denken. Dit heeft ook te maken met de aanpakkers mentaliteit van medewerkers in mijn organisatie en van mezelf. Te snel denken in oplossingen is onze valkuil!

4. Ik ben van plan om de eerste bijeenkomst geheel te wijden aan probleem inventarisatie en prioritering van de knelpunten. Vervolgens in een vervolgbijeenkomst verder te gaan met het inventariseren van oplossingen en hierbij wederom de matrix te gebruiken als hulpmiddel. Een ander hulpmiddel is de 635 methode. Welk hulpmiddel is volgens jou het meest geschikt. Zelf ben ik bang dat de 635 methode de structuur en de integrale benadering van de matrix ondergraaft. Indien het elkaar niet bijt op welke manier kan ik deze methodes naast elkaar gebruiken?

5. Heb je verder nog suggesties? In mijn organisatie is het werken via modellen of methodes namelijk (nog) geen gewoonte.

Ik hoop dat het je lukt deze week te reageren, omdat ik in april de eerste bijeenkomst wil organiseren en alles nog moet voorbereiden.

Alvast bedankt voor de genomen moeite.

Met vriendelijke groet

Wendy Hagenaars


Beste Wendy,

Jouw aanpak ziet er veelbelovend en haalbaar uit. Hieronder mijn reacties per vraag.
1. De invalshoeken 'bij ons in de organisatie' en 'bij ons in de afdeling' kun je zonder veel moeite vervangen door 'bij ons in het verpleeghuis' en 'bij ons in de flexpool.' Probeer de vragenlijsten even uit bij enkele personen met een verschillende positie en achtergrond.
2. Er zijn meerdere groeperingen bij de flexpool betrokken. Denk aan leidinggevenden, staffunctionarissen (waaronder P&O), vaste medewerkers, klanten, administratie, OR(?) anderen en de flexmedewerkers zelf. De projectgroep kun je een afspiegeling laten zijn van dit heterogene gezelschap. Dit met de bedoeling zoveel mogelijk expertise in de groep op te nemen. Daardoor krijg je meer feeling voor de posities en de belangen, wat het draagvlak versterkt.
Vanuit het beeld van de potentiële samenstelling van de projectgroep kun je betrokkenen de vragenlijsten laten invullen. De verschillende personen kun je de vragenlijsten laten invullen. Voor sommige groepen moet je 'bij ons' vervangen door 'bij jullie'. De resultaten kun je later vervolgens met elkaar gaan vergelijken of later met de resultaten van de medewerkersgroepen. Voor iedere groep kun je een verschillende kleur gebruiken zodat de verschillende posities zichtbaar worden en daarmee ook de overeenkomsten en de verschillen.
3. De matrixmethode is inderdaad bedoeld voor problem finding. Dit kun je het beste vantevoren vertellen. De oplossingsgerichte types (doeners) weten dat ze later (na de denkers) aan bod komen.
4. Als je met de matrix begint kun je vaak beter vervolgen met een andere methode zoals de 635 brainstormtechniek. Die werkt sneller, is bedoeld voor oplossingen, zorgt voor afwisseling en voorkomt dat ze je een matrixfreak gaan noemen.
5. Zie voor meer suggesties bladz. 122-147 in De praktijk van de matrix over het leiden van workshops.

Veel succes, en vooral ook veel plezier.
Vriendelijke groeten,
Peter Camp

naar boven

From: Rene en Yvonne <mailto:van.der.horst@freeler.nl>
To: pcmmc@wxs.nl
Sent: Tuesday, March 26, 2002 12:04 PM
Subject: toetsvragen van een studente

Geachte heer Camp,

Ik ben mw van der Horst en ik heb binnenkort een toets organisatiekunde.
Nu zit ik met een paar vragen waar ik niet uitkom en ik dacht zo bij mezelf misschien kan dhr P. Camp mij daarbij van dienst zijn.
Hier zijn de vragen :
1 Het 7-'s model, nodig voor multidisciplinair overleg, Ik kom op 6 nl strategie, symptomen,structuur, stijl, skills en staf.
Kunt u mij nummer 7 vertellen ?
2 Je kijkt als adviseur naar 7 items, zijn dat dezelfde als vermeld in het 7 's model of zijn dat weer anderen ?
Kunt u mij dan misschien vertellen welke items dit moeten zijn ?

Ik dank u hartelijk voor de eventuele antwoorden, en voor de door u genomen moeite,

Met vriendelijke groeten mw v.d. Horst
Geachte mevrouw Van der Horst,

De zevende 's' is 'shared values' (gedeelde waarden/gewoonten/cultuur).
Voor wat betreft de tweede vraag denk ik dat u moet onderzoeken welke van de zeven waarden belangrijk zijn voor u en of u nog andere waarden belangrijk vindt.
Kijk eens naar de matrix, www.campmatrix.nl die uit negen waarden of uitgangspunten bestaat. Dan zult u zien dat het onderhouden van relaties met je klanten, mensen laten participeren aan besluitvormingsprocessen en oog voor de belangen van de medewerkers ook heel belangrijke waarden zijn.
Overigens: van welke opleiding bent u en hoe komt u bij mij terecht?
Veel succes met de opdrachten,
Hartelijke groeten, ook aan de docenten,
Peter Camp

naar boven

From: "Yap, Gian Marco GM SNR-OEIMR" <GianMarco.GM.Yap@ope.shell.com>
To: <campmatrix@planet.nl>
Sent: Friday, March 15, 2002 10:40 AM
Subject: help


Geachte meneer Camp,

Met veel enthousiasme zijn wij als Technisch Bedrijfskundigen aan de slag gegaan met de matrixmethode. Hiervan hebben wij een statistische analyse gemaakt, maar alles komt uit rond de 3 (neutraal). Sommige antwoorden binnen een vraag zijn juist positief en anderen weer negatief.
Hoe kunnen wij een goed onderscheid maken tussen die onderdelen. Is er een vast patroon om de problemen op te lossen, wanneer de scores gelijk zijn?

Met vriendelijke groet,
Gian Marco Yap en Muriel Maissan

Beste matrixenthousiasten,

Wat jullie kunnen doen is:
1. De resultaten op een mooie manier per matrixvak weergeven. dan zie je de verschillen aan de positieve en aan de negatieve kant. Zie het voorbeeld van Amnesty International op de site www.campmatrix.nl of het voorbeeld in De praktijk van de matrix, bladz. 89 e.v. of De kracht van de matrix bladz. 48-53.
2. De scores in het midden (plus/min) kun je bij de negatieve optellen. Dat betekent dat je de lat hoog legt voor wat betreft de verbetervoorstellen.
3. Vervolgens kun je per matrixvak van boven naar beneden lijnen gaan trekken en positieve en negatieve uitschieters visualiseren.
4. Interessant is om de minderheidsscores te benadrukken. In deze afwijkingen zitten vaak interessante aanwijzingen.
5. Het allerbelangrijkste is dat je de scores met elkaar analyseert en bespreekt. De matrix is vooral bedoeld als interactief communicatie-instrument.
5. Deze gedachte komt er het beste uit als je de scores van de leidinggevenden, staffunctionarissen, klanten etc. met een aparte kleur aangeeft. Daarna kun je de marges, overeenkomsten en verschillen bespreken.
Hopelijk is duidelijk wat ik bedoel. Ik stel het op prijs als jullie mij jullie aanpak en de eindresultaten laten zien. Die wil ik dan graag als toepassingsvoorbeeld op mijn website zetten.

Veel succes ermee,
Hartelijke groeten,
Peter Camp

naar boven

From: "Gerrie Rozeboom" <gerrie_rozeboom@hotmail.com>
To: <campmatrix@planet.nl>
Sent: Sunday, March 17, 2002 8:20 PM


Hallo Peter,

Ik heb twee weken geleden via de cursus MCO van het IvO in de module management en organisatie kennis mogen maken met de matrix.
Nu vandaag kijk ik nog even voor een paar tips op jouw site. Aankomende vrijdag ga ik namelijk de matrix afnemen op mijn eigen afdeling. Ben nu al nieuwsgierig.
Iemand van Zorg Inkoop vroeg mij om een SWOT analyse te maken mbt consumeren van zorg in het buitenland:
- toename consumptie door EEG vervagen grenzen en gaan onze verzekerden sneller naar het buitenland.
- mogelijkheden bekijken om een allochtone groep in hun geboorteland te helpen.
- frauderisico's analyseren.

Misschien heb je nog wat tips. Mijn actieplan luidt Centralisering Buitenland. Het heeft ermee te maken, dat na een fusie ik wil onderzoeken of wij onze expertise voor de gehele nieuwe organisatie kunnen bundelen/centraliseren en wat het effect daarvan zou zijn.

Groeten en nog bedankt voor de enerverende dag,
Gerrie Rozeboom

Beste Gerrie,
Alvast veel succes met de matrixworkshop.
Tegen je collega over zijn vraag over de SWOT-analyse kun je het volgende zeggen:
1. De matrix is een integrale SWOT analyse. Daarmee kun je bekijken hoe je afdeling per matrixveld functioneert en in in welke problemen hij zijn energie wil steken.
2. Als hij nieuwe beleidsrichtingen wil invoeren kan hij de matrix gebruiken om de consequenties daarvan voor zijn afdeling in kaart te brengen zoals extra ontwikkelingsbudget, marktonderzoek, andere procedures, nieuwe expertise en opleiding etc. Dus per matrixvak bekijken wat er anders moet en hoe hij die veranderingen wil opvangen. Zie de voorbeelden in De praktijk van de matrix
bladz. 85 en 155 of in De kracht van de matrix bladz. 36-51

De veranderingen kunnen jullie beiden projectmatig aanpakken en samen met eventuele andere betrokkenen beschrijven. Zie De kracht van de matrix, deel IV, over projectmanagement of ons nieuwe boekje: Projectmanagement, creativiteit in projectsturing.
Dit geldt natuurlijk ook voor jouw behoefte om de buitenland-expertise te bundelen.

Hopelijk komen jullie er zo uit.

Veel succes,
Peter Camp

naar boven

Hallo Peter,

Wil je graag laten weten dat ik recent mijn MBA Titel heb behaald.
Mijn Thesis Title : Change Towards excellence in The B&S Group , Division West.

Heb in de officiele versie niet de matrix meegenomen maar gebruik gemaakt van EFQM + model INK www.ink.nl

Graag zou ik een aanbeveling willen doen en de suggestie meegeven dat er een soort Quick Scan met een aanbeveling zou komen van je methodiek. Ik ben er persoonlijk helemaal wouws van en indien het mogelijk is ga ik nog een specialisatie aan de Erasmus doen met als richting veranderingsmanagement. Mijn idee is om met deze methodiek een "zwaar" advies traject te doen de komende twee jaar en mijn afstuderen adhv deze methodiek te doen.

Om een beter begrip bij de Quick Scan te krijgen verwijs ik naar het self-assessment materiaal - schriftelijke uitgaven van INK. De digitale versie zegt in beginsel ook al het e.e.a.

Groeten,
Arco Verolme MBA
Directeur Bosman In-Flight Supplies BV

Beste Arco,
Bedankt voor je mail en suggestie en van harte gefeliciteerd met je MBA-diploma.
De matrix is een quick scan. In de boeken - De praktijk, De kracht en Projectmanagement- vind je daarvan interactieve voorbeelden inclusief gebruiksaanwijzing.
De digitale versie is er nog niet. Misschien iets voor jou? Ook om die te koppelen aan de integratie van de matrix in intranettoepassingen (zie de laatste hoofdstukken van de boeken).
Veel succes met de vervolgstudie. Hou me op de hoogte.
Hartelijke groeten,
Peter Camp

naar boven

From: "Mokveld" <mokveld@xs4all.nl>
To: <campmatrix@planet.nl>
Sent: Monday, February 25, 2002 8:01 PM
Subject: management by site-linking


Hoi Peter,

Wij vinden het erg leuk om onze site met managementstijlen te interlinken met die van jullie.
Ons idee van de site is om het stijlengedoe (en de toenemende verengelsing) op de hak te nemen maar wel zodanig dat de aangeleverde stijlen moeten kloppen, het moet kunnen werken. En hoe gaat zoiets....in de wandelgang begonnen enzo.....

Toen ik je boekje las over Metaforen stond daarin (oa) dat je in 1994 een boekje geschreven had "Meer dan 500 managementstijlen", ik vreesde het ergste voor mijn (onze) creatieve opwelling. Doen we echt wat anders of heb je al het gras al weggemaaid?

Groetjes,

Jacco Mokveld
(ook namens David de Vries)

Beste Jacco,
je kunt met managementstijlen vanalles doen. Zoals jullie het Engelse trendygedoe op de hak nemen. Op feestjes en in trainingen is dat leuk.
Alhoewel mensen -leidinggevenden- zich er ook door gediskwalificeerd kunnen
voelen.
Voor mij ligt het managementstijlenproject in het verlengde van De gekookte kikker. Het zijn ook metaforen, maar nu niet zozeer gericht op veranderingen dan wel op de rol en de stijl die leidinggevenden moeten zien te beheersen.
Je staat verstelt hoeveel boodschappen zij moeten verwerken of aan hoeveel eisen zij moeten beantwoorden. Het grote aantal opvattingen vragen om een zekere ordening. Want de ene boodschapper heeft het over een managementstijl die gericht is op het behalen van organisatiesuccessen (targetmanagement) en de andere over het vriendelijk benaderen van het personeel (knuffelmanagement). En daartussenin nog legio opvattingen. Met de matrixmethode kan ik laten zien hoe je de opvattingen ordent en integreert.
Tegelijkertijd wil ik aantonen dat de matrix een prima integraal concept is: je kunt er alle ideeën in kwijt en de matrix neemt de complexiteit van leidinggeven serieus.
Als je op die ordening doorgaat, kun je vervolgens aan leidinggevenden vragen of ze de stijlen herkennen en in welke vlakken van de matrix hun dominante voorkeuren liggen. Vervolgens kunnen ze , liefst samen met hun teamleden bekijken welke stijlen overheersen en welke stijlen het team tekort komt. Je gaat dan methodisch om met de complexiteit en leert anderen de diversiteit begrijpen en praktisch hanteren. In het boek De negensprong is deze aanpak uitgewerkt. In feite is de matrix van managementstijlen een integrale toepassing van wat in de literatuur (Belbin) bekend staat als 'teamrolmanagement'.
Je ziet dus dat ik er als docent en managementtrainer een uitgebreide draai aan het fenomeen van de managementstijlen geef. Wat ik interessant vind aan jullie aanpak is dat jullie de managementstijlen door mensen uit de praktijk laten bedenken. Door de hall of fame maak je er een interactief gebeuren van. Je nodigt mensen uit om nog creatievere en inhoudelijke vondsten te bedenken. Het vervolg is dat je ze zou kunnen vragen om te visualiseren. Twee-dimensionaal in de vorm van een tekening of driedimensionaal door middel van een object. Die kun je dan weer als
illustraties gebruiken of als -wat we ook met de schilderijen uit het boek Meer dan 500 managementstijlen' doen.
Zo ontstaan al werkende allerlei ideeën.
Ik vind het prima om onze sites te linken. Bijgaand het plaatje dat je op jullie website daarvoor als button kunt gebruiken. Veel succes met jullie project; ben zeer benieuwd naar de vervolgacties.
Hartelijke groeten,
Peter Camp

Hoi Peter,

Bedankt voor je spontane reactie, de link wordt een dezer dagen gemaakt.

Nog even terug naar de managementstijlen: ik ben zelf Clustermanager in de geestelijke gezondheidszorg en ik kan bevestigen dat er een veelheid aan indrukken dagelijks te verwerken zijn. Zo zijn wij als kliniek vorig jaar verhuist, van een kleinschalige dorpskliniek naar een grote "patientenfabriek" (citaat van een van de medewerkers) in de grote stad. Ik heb in mijn functie een belangrijke rol mogen vervullen, zowel vooraf als tijdens als erna. Ik heb gemerkt, in aanraking komend met Directies en Raden van Bestuur, dat deze mensen voornamelijk risico's vermijden, een soort politieke grondhouding. Bezieling en methodisch denken is hen vreemd; behalve rondom de jaarverslagen, dan bestaan er opeens dingen als het INK-model en de Balanced Score Card. Vroeger had ik een hogere pet op van dergelijke "hoge' functionarissen, enig cynisme is daarvoor in de plaats gekomen, zoals je ook in een aantal stijlen terugziet. Ik ben onder de indruk van je gedrevenheid en daarom ook vereerd door je link.

Jacco Mokveld

PS Ik heb 4 hits gehad via je link tot nu toe (nog geen stijl toegevoegd,
koudwatervrees?)

Beste Jacco,
het is inderdaad de kunst om regelmatig met je medewerkers methoden te gebruiken voor het ontwikkelen, operationaliseren, implementeren en evalueren van de strategie van de organisatie. Gelukkig zijn er ook goede voorbeelden. In ieder geval heb je dat als clustermanager voor je eigen cluster zelf in de hand. Daar kun je een goed begin maken en voorkomen dat je beticht wordt van:
management by goeroesurfing en trendhopping.
Walk your talk en teach what you preach!
Veel succes,
Peter

naar boven

From: "Frank Markerink" <muiser@home.nl>
To: <campmatrix@planet.nl>
Sent: Sunday, February 24, 2002 1:00 PM
Subject: De combinatie INK en de matrix


Beste Peter,

Ik heb in een grijs verleden als eens les van je gehad aan de VO te Nijmegen. Je hebt me hier enthousiast gemaakt voor de matrix en ik deze matrix in een aantal adviestrajecten ook toegepast.

Wat ik wel mis in matrix is de balans tussen beleid en resultaten. Daarom hanteer ik nu bij opdrachten een zeer eenvoudige wijze van het INK model en ben bezig met een artikel hierover. Wat het INK weer mist is de politieke en culturele component, dus hanteer ik in de praktijk nog wel eens een combinatie.

Mijn vraag is: Hoor je dit in de praktijk wel meer? Heb je er al eens over geschreven en heb je nog ideeen voor mij?


Vriendelijk groet

Frank Markerink werkzaam als senior manager bij KPMG.

Mijn werkmail is markerink.frank@kpmg.nl

Beste Frank,
bedankt voor je mail. Kan me jouw gezicht nog goed herinneren uit de HRM-mastersopleiding.

Ik denk dat ik je vraag op drie manieren kan beantwoorden:

1. Het jargon dat je gebruikt: beleid en resultaten zijn twee begrippen die door elkaar lopen. In de matrix staat beleid voor de 'policy' van de organisatie. Sommigen gebruiken beleid in een bredere betekenis: het beleid van de organisatie; het beleid tav klanten, de medewerkers, de arbeidsomstandigheden etc. Ze hebben het dan over 'deelbeleid'. In die zin is ieder matrixvak een deel van het totale beleid. Voor ieder deelbeleid kun je resultaten formuleren. Over iedere deelbeleidsgebied zijn verschillende boeken met methoden geschreven (zie de literatuurmatrix in De kracht van de matrix). Met die methoden kun je de gewenste resultaten afzonderlijk definiëren, beschrijven, implementeren en evalueren.

2. De sterke kant van kwaliteitsmodellen is dat ze je laten zien hoe je bij ieder afzonderlijk kwaliteits(deel)gebied de resultaten kunt beschrijven en hoe je dat voor ieder hoger (brons-zilver-goud) kunt doen. Voor kwaliteitsfunctionarissen is dit nogal technisch gericht monnikenwerk. Met name de organisatie is hiermee gediend. Ze kan bijvoorbeeld aan leveranciers laten zien dat ze serieus werk kwaliteitszekerheden inbouwt in haar wijze van produceren, diensten verlenen en organiseren. De nieuwe rage van Investment in People doet hetzelfde voor de personele kant.

3. De kwaliteitsmanagementmodellen zijn voornamelijk harde systemen die de continuïteit van de organisatie moeten veiligstellen. Dit is ook het belang dat externen en internen daarbij hebben. Medewerkers hebben ook behoefte aan zachte zaken zoals waardering, oog voor hun belangen,goede sfeer , openheid en betrouwbare leidinggevenden en collega's. Het is moeilijk om deze resultaten te beschrijven en te kwantificeren. In de matrixmethode nemen we die resultaten wel mee. Liefst niet op een beschrijvende maar op een interactieve manier. Leidinggevenden, staffunctionarissen, klanten, medewerkers en andere belanghebbenden formuleren samen op een
gestructureerde manier de organisatie- en de mensgerichte doelen en werken die met allerlei methoden zo resultaatgericht (smart) mogelijk uit. Zie De praktijk van de matrix en Projectmanagement voor deze interactieve aanpak, de workshops en de ondersteunende methoden.
Hopelijk zit ik met mijn drie antwoorden in je spoor. Denk anders maar terug aan de manier waarop we destijds (?) onze les over de matrix hebben ingevuld.

Ben zeer benieuwd naar je artikel. Veel succes daarmee.

Vriendelijke groeten,
Peter Camp

naar boven

From: <DBOSSCHER@cs.com>
To: <campmatrix@planet.nl>
Sent: Tuesday, February 19, 2002 9:06 PM
Subject: Start MCO cursus met Matrix opdracht


LS
Sinds vandaag ben ik me gaan verdiepen in de Matrix. Op voorhand lijkt het
me erg boeiend. Samen met m'n coach probeer ik te werken met de Matrix , in combinatie met het onderwerp Werken in teams bij PTT-POST.

Hebt u nu al een tip voor mij om een goede start te maken ?

Dick Bosscher
PTT-POST

Beste Dick,
hierbij een aantal tips.

Als je het boek De kracht van de matrix gebruikt, vind je op bladzijde 76-77 een toepassing voor het evalueren van groepsprocessen in teams.

Als je het boek De praktijk van de matrix gebruikt, vind je op bladzijde 240-244 twee toepassingen voor het verbeteren van de samenwerking in teams en voor het inventariseren van de voordelen van zelfsturende teams.

De uitgewerkte matrixen kun je met enkele van je collega's en coach doornemen. Bijvoorbeeld door met elkaar de verschillende kanten van teamgericht werken door te nemen en te kijken welke punten in jullie team voor verbetering in aanmerking komen. Op de scoreschaaltjes in de matrixvakken kunnen jullie de prioriteiten aangeven: 5=hoge prioriteit; 1=lage prioriteit.
In de eerste hoofdstukken van de boeken staan de instructies .

Een gemakkelijke manier om met de matrix te leren werken is het gebruik van de vragenlijsten.

In De kracht van de matrix staan die (met instructie) op bladz. 107 en verder. Vervang het woord 'organisatie' door 'team'.

In De praktijk van de matrix staan die (met instructie) op bladz. 19.
Vervang desgewenst het woord 'afdeling' door 'team'.

Deze vragenlijsten staan ook op de website www.campmatrix.nl. Je kunt ze downloaden.

Veel succes met de toepassingen. Ik ben zeer benieuwd naar je ervaringen.
Vriendelijke groeten,
Peter Camp

naar boven

From: "Hartemink, Frans" <Frans.Hartemink@atosorigin.com>
To: <campmatrix@planet.nl>
Sent: Tuesday, February 19, 2002 12:06 PM
Subject: reactie


Hallo Peter,

Bedankt voor het toesturen van je nieuwe boek; ik was zeer aangenaam verrast het te mogen ontvangen.
Ik heb het de afgelopen week doorgenomen ter voorbereiding op een mogelijk nieuwe rol binnen Atos Origin.

Ik vond het een lekker leesbaar boek. Vooral de concrete side line story maakte het voor mij extra aantrekkelijk en was een stimulans om eerst ook het meer theoretische deel door te nemen. Het is zeker een aansporing om bij toekomstige plannen het matrixmodel weer eens uit de kast te halen (al is er natuurlijk formeel een andere standaard voor projectmanagement afgeleid van het Ameriaanse Project Management Institute, de zogenaamde PM BOK methode.)

Al lezend vielen me enkele kleine foutjes op, die ik hierbij even insluit voor een toekomstige herdruk.

Overigens ook de complimenten voor de fraaie website, die naar ik merk ook nog goed actueel gehouden wordt. Het enige wat ik daarin miste is een vrije zoekmogelijheid door de gehele site. Ik wilde bijvoorbeeld even op zoek naar wat metaforen rond Innovatie en research en die kon ik er niet zo uitpikken. Ik kijk wel weer eens in 'De Gekookte Kikker'.


Tot ziens, we houden contact!

Vriendelijke groeten,
Frans Hartemink

Atos Origin NL
Beste Frans,
bedankt voor je complimenten voor het boek en de website. De drukfouten verwerken we in de volgende druk. Misschien heb je gezien dat de schema's uit het projectmanagementboek op de website staan. Dat Atosorigin een andere standaard voor projectmanagement is geen punt. In plaats van de ene standaard te vervangen door de andere kun je ook juliie standaard aanvullen met die uit het boek. Zoals bijvoorbeeld de interactieve vorm van samen de projectvoortgang evalueren. En in jouw lijn, deze verbinden met internet. Eigenlijk een combinatie met de door jou ontwikkelde versie van de matrixmonitor, zoals beschreven in De praktijk van de matrix.

Veel succes met alles,
Peter

naar boven

From: "Bertrand Weegenaar" Bertrand.Weegenaar@welzorg.nl>
To: <campmatrix@planet.nl>
Sent: Tuesday, February 05, 2002 3:23 PM
Subject: Reactie recensie M&L


Hallo Peter, dankjewel voor je reactie. Jouw emailtje is overigens keurig uitgeprint, in een plastic hoesje op mijn bureau gekomen, Projectmanagement is een inspirerend boek. Sinds 1 januari heb ik een functie als manager applicatiebeheer en ik ben nu de matrix aan het gebruiken om tot een afdelingsmatrix te komen. Een groot deel van de voor de projecten beschreven vragen geldt natuurlijk ook voor een afdeling. Doel is te komen tot nieuwe werkafspraken voor 2002.

Als ik daar concrete resultaten van heb dan zal ik contact met je opnemen en eens langskomen. Mocht je nog tips hebben op dat gebied dan houd ik me aanbevolen. Ken je mensen die daar ervaring mee hebben of mee bezig zijn laat het me weten. De ervaringen van mij stel ik natuurlijk t.z.t. graag ter beschikking voor het matrixgebeuren.

Beste Bertrand,
bedankt voor je positieve reactie op de matrixmethode.
De vragenlijsten uit projectmanagement zijn gebaseerd op die uit De kracht van de matrix. Deze vragenlijsten kun je ook downloaden van mijn site. Evenals de schema's uit Projectmanagement. Het geheim is dat het matrixconcept op macro-, meso- en microniveau toepasbaar is. Dat hebben we proefondervindelijk ervaren. De negensprong is voorbeeld van toepassing op micro-nivo. Zie ook De praktijk van de matrix voor voorbeelden. Daarin staat ook hoe je de vragen op een interactieve manier kunt gebruiken. Een workshop van drie uur om samen de vragen in te
vullen, te analyseren en van oplossingsrichtingen te voorzien. Op de website onder matrixwerkstukken vind je meer toepassingen van de matrixworkshop.
Misschien zijn dit de aanvullingen die je zoekt. Bel me anders donderdag, dan ben ik thuis 026 3112972.
Ben zeer benieuwd naar je ervaringen.
Veel succes,
Peter Camp

naar boven

From: "rpennekamp" <rpennekamp@chello.nl>
To: <campmatrix@planet.nl>
Sent: Saturday, February 02, 2002 10:39 PM
Subject: opname in zoekmachine


Beste Peter Camp

Met grote aandacht heb ik je boeken gelezen, vooral De negensprong is erg OK.

Jouw benadering in de boeken is open, hij stelt vragen en zet je aan het denken en je kan er zelf mee aan de slag. Juist door je lijstjes of opsommingen geeft hij een soort totaalbeeld over jezelf en werkt hij alle punten af, terwijl jezelf eigenlijk altijd vanuit je blinde vlek kijkt. En dat maakt het interessant en zet je aan het denken. Niet dat ik al je methodes uitvoerig heb bestudeerd of heb uitgeprobeerd, maar het is als het ware een soort schop onder je kont als je het boek leest. Je gaat wat doen en dat is uitstekend !!!


Mijn werk is hinken op twee benen, leven als kunstenaar en (kunst verkopen en verhuren) en het andere been is creatieve ideeen verzinnen, trainingen geven en ondernemen.

Is het goed als ik je link?

http://brainstorm.boogolinks.nl

Beste Robert,
Bedankt voor je reactie op de matrixmethode. Ik vind het prima als je mijn site verbindt met die van jou.
Zal jouw website ook op mijn lijstje van bijzondere links opnemen (zie vakje autonomie)
Veel succes met je werk.
Vriendelijke groeten,
Peter Camp

naar boven

From: "Hans Stam, van der" <j.b.a.vanderstam@cvb.hen.nl>
To: <campmatrix@planet.nl>
Sent: Thursday, January 31, 2002 11:25 AM
Subject: Het gaat goed met Fast forward!


Beste Peter,

Bedankt voor het toezenden van De Praktijk van de Matrix.
De andere twee boeken zijn door verschillende trainees al meegenomen om te bestuderen en de methodiek te gebruiken bij hun opdrachten binnen de bedrijven.

De groep trainees waarmee we gestart zijn in oktober 2000 zijn al weer toe aan hun laatste werkplek. We zijn druk doende ze een plaatsje te geven rond 1 februari bij verschillende organisaties en bedrijven. Nieuwe ondernemingen hebben zich bij ons aangesloten zoals Bolletje, Nedap en ABN-Amro.
Zo gauw de trainees definief zijn geplaatst komt de informatie weer op onze website. Het gaat dus goed met Fast Forward!

Overigens heb je zelf een hele mooie nieuwe site opgezet. Het ziet er puik uit met veel informatie op een prettige manier gebracht. Gelukkig zitten er geen flikkerende en schreeuwende onderdelen in, want daar wordt ik bij somige sites soms hoorndol van.

Peter, het ga je verder goed en laten we onderling contact houden,

Met vriendelijke groet,

Hans

naar boven

From: Erik de Kraa <mailto:erikdekraa@zeelandnet.nl>
To: campmatrix@planet.nl
Sent: Saturday, January 19, 2002 6:02 PM
Subject: projectvraag

Peter,

Binnen mijn project ga ik een onderzoek doen naar de kwaliteit van de organsiatie en de door de organisatie geleverde diensten. Wij verlenen gedwongen hulpverlening aan minderjarigen en hun ouders vanuit een ondertoezichtstelling. Veel ouders zijn het niet eens met de door de kinderrechter opgelegde hulpverlening.
Om met een goed kwaliteitstraject te komen heb ik echter inzicht nodig in de kwaliteit van de hulpverlening en hoe deze door ouders en minderjarigen wordt ervaren.
Voor de interne diagnose wil ik de matrix gaan gebruiken. De vraag is nu of ik de matrix ook bij clienten kan gebruiken. Ik denk echter dat de uitkomst alleen niet samen met de clienten geanalyseerd kan worden, met name door het gedwongen kader. (eventueel wel met de clientenraad). Wellicht dat jij hier anders over denkt. Zo ja dan zou ik graag horen waarom en hoe ik dit dan het beste kan doen.
Indien het mogelijk is om de matrix te gebruiken, kan je dan aangeven waar ik in de literatuur een verdieping voor de externe orientatie kan vinden.

Met vriendelijke groeten

Erik de Kraa
O&M 22
Beste Erik,
bedankt voor je vraag. Het idee is prima uitvoerbaar. Een paar varianten:

1. De vragen uit De praktijk van de matrix kun je schriftelijk in laten vullen door externe belanghebbenden. Zie boek bladz. 38 en mijn website www.campmatrix.nl <http://www.campmatrix.nl> organisatieonderzoek Amnesty Maastricht (onder doelen/werkwijze button 'nieuw' en onder deskundigheid/scrollen).

2. Je kunt met je collega 's een matrixworkshop organiseren en de resultaten van de schriftelijke enquête (1) vergelijken met die van de workshop.

De vragen kun je veranderen. Bijv. Bij ons in de organisatie is het zo dat de kwaliteitsdoelen duidelijk zijn etc.

Op bladz. 333 vind je 4 items over kwaliteit.

Op mijn website (deskundigheid/werkstukken vindt je een voorbeeld van een combinatie van workshop kwaliteit mate internen en externen (Jan Kremer; zijn werkstuk kun je per e-mail opvragen; het e-mail-adres staat erbij).

Probeer deze ideeën eens uit; de volgende keer op de VDO kunnen we tussen de middag desgewenst even bij elkaar gaan zitten.

Succes,
Peter

naar boven

From: Borgers, RP <mailto:r.p.borgers@og.azg.nl>
To: 'Peter Camp' <mailto:campmatrix@planet.nl>
Sent: Wednesday, January 16, 2002 11:54 AM
Subject: RE: verzoek om mailen

Beste Peter,

Ik las gisteren pas je vraag aan mij omtrent plaatsing op je website. Ik heb een nieuw emailadres te weten mailto:rpborgers@hetnet.nl
Natuurlijk mag je ons op je website plaatsen. Omerking op jullie website: Het is moeilijk (en mij niet gelukt te vinden) om jullie te bereiken. Verder moet ik de website nog goed bestuderen, de vormgeving is op het eerste gezicht fraai.

Het stuk is jammergenoeg nog niet af.Ik voeg wel een samenvatting bij deze mail.

De matrix droeg in hoge mate bij aan het succes (nou ja in alle bescheidenheid de presentatie was een succes). Wij onderzochten Multidisciplinaire spreekuren (mds). Wat echt verrassend was dat je vooraf (als manager) allerlei ideeen ( wat dus gewoon aannames zijn c.q. vooroordelen) hebt hoe je zo'n spreekuur moet opzetten (draaiboeken, diensten ondersteuning, coördinator aanstellen,afspraken op papier, financiering etc). Wat bleek nadat we de enquete gingen scoren en uitwerken: Bij een mds scoren juist de zachte kanten hoog itt tot de harde (waarvan jij in je boek beschrijft dat juist dit meestal goed geregeld is). Wat blijkt. Een aantal mensen hebben een idee, zoeken elkaar op (en mogen elkaar graag, niet onbelangrijk) storten zich met bezieling hierop en accepteren juist hierdoor zaken als hoge tijdsinvestering,bureaucratie, tegenwerking, het niet hebben van secretariele ondersteuning etc. De kracht zit hem dus juist in het eigen initiatief en de samenwerking (linksonder en dit zag je duidelijk in de score). De harde kanten wat doen we, waarom, hoe meten we dit etc blijft vaag....
Dillema voor de organisatie. Wanneer je vantevoren teveel stuurt ontstaan deze spreekuren dus niet (in al die regelzaken en bemoeienis hebben dokters/professionals geen zin). Mensen maken hier duidelijk het werk, het lijkt dus zaak om als organisatie te facilliteren, en pas later te vragen naar resultaten en doelen (je zag dat de "slechte" mds ook sneuvelden na verloop van tijd, en de "goeden" pas na 2 jaar een coordinator aanstelden, doelen gingen formuleren etc).

Ik deed overigens een presentatie met 2 (multi) vlaaien (de link met het AZG was dat in ons ziekenhuis men bij het woord multi denkt aan multivlaai, er worden in het azg 600 vlaaien per dag verkocht, en niet aan multidiscipline). Een rijstevlaai die het oude spreekuur voorstelde en een gemengde vlaai die het mds voorstelde. Ik had uit beide 1 punt weggenomen en vroeg aan het publiek wat voor smaak/stuk ze mistte om aan te geven hoe veel moeilijker de zorgvraag nu is (en nog wat variaties hierop). Je snapt dat deze vlaai niet toevallig uit 9 (!!!!) punten bestond (de matrixvlaai). Dit was echt een succes.

Groetjes Robert Borgers

Beste Robert,

bedankt voor je uitgebreide reactie en voor de plaatsing van je werkstuk op mijn website cq in de databank voor de ontwikkeling van de matrixmethode. Ik heb jouw mail en de bijlage inmiddels doorgestuurd naar dhr. J. Tjoeng, Rijksinspecteur , Inspectie voor de Gezondheidszorg in 's Hertogenbosch. Ik had hem al eerder op jouw werkstuk gewezen. Zijn werkstuk over een onderzoek in een fusieziekenhuis staat ook in de lijst van werkstukken.

Ik ben blij dat je succes hebt gehad met de matrixanalyse en de presentatie. De analyse is een mooi voorbeeld van een managersvisie. Die benadrukt meestal de harde kanten. De continuïteit van hun organisatie staat voorop. Medewerkers en gebruikers van het multidisciplinaire spreekuur benadrukken meestal de zachte kanten. Het mds moet voor hun iets betekenen. De harde kant zullen ze niet ontkennen; maar hun hart gaat uit naar de zachte kanten.
De matrixmethode integreert beide visies, posities en standpunten. Dat laat je met jouw aanpak mooi zien. Ook met de multivlaai, die vaak meer op taart lijkt dan op vlaai. Hij zorgt , naast het formele contract van het plan voor het mds, ook voor het psychologische contract.
'Je kunt een paard naar de drinkbak brengen maar niet dwingen te drinken', 'de liefde gaat door de maag' en 'verandering van spijs doet eten', zijn de bijpassende metaforen.
Veel plezier en succes met het spreekuur.

Hartelijke groeten,
Peter Camp

naar boven

From: "Rob Salemink" <Rob.Salemink@avr.nl>
To: <campmatrix@planet.nl>
Sent: Wednesday, January 16, 2002 1:10 PM
Subject: goeiedag


Beste Peter,

Hoe gaat het ermee?

Ik wil je even complimenteren met je site! Ziet er erg mooi en overzichtelijk uit. De matrix wordt consequent doorgevoerd.

Na de MSc opleiding in Arnhem heb ik de matrix methode diverse malen toegepast en gebruik het nog steeds wanneer ik projecten opstart waarbij de matrix ten eerste je gedachte ordent en ten tweede eenvoudig met je achterban of opdrachtgever kunt communiceren. Ik vind het een prettig en creatief gereedschap!
In hoeverre is eigenlijk de matrix methode vrij te gebruiken? zitten er rechten op?
ter info:
Na de MSc opleiding hebben nog 4 personen van de groep de MBA opleiding gevolgd. Ook een erg nuttige ervaring geweest. Inmiddels ben ik als adviseur Inkoop & logistiek werkzaam bij Kreaton in Houten en als zodanig gedetacheerd bij Afval Verwerking Rijnmond in Rozenburg (ook eigenaaar van de vuilverbranding in Duiven).

Overigens zou ik graag projectmanagement willen bestellen.

Succes met je (zakelijke) en creative activiteiten.

met vriendelijke groet
Rob Salemink
robsalemink@cs.com

Beste Rob,
bedankt voor je complimenten over de website en de bestelling
van het boek.
Op de matrixmethode zitten alleen auteursrechten. Op de schema's zitten beeldrechten. Dat betekent dat je de methode kunt gebruiken met verwijzing naar de boeken. De boeken zijn zo gemaakt dat je zelfstandig de methode kunt gebruiken. Je mag er ook uit kopiëren. Natuurlijk niet in grote aantallen.
Dan krijg je met de uitgever aan de stok.
Veel succes met je werk; ben benieuwd naar je matrixactiviteiten.
Hartelijke groeten,
Peter Camp

naar boven

From: arie maat <mailto:arrienmaat@home.nl>
To: campmatrix@planet.nl
Sent: Friday, January 11, 2002 10:51 AM
Subject: xxl

Beste Peter,
alweer de felicitaties met een boek! van harte, ook voor (onbekenderwijze) Funs en Paul.
De matrix is dus niet uit te putten. Curieus dat sommige concepten eeuwig leven om zich heen hebben.
In dit geval denk ik dat onze bibliotheek hem wel zal aanschaffen en het particuliere even niet van toepassing is.
Het ga je goed en tot ziens,
Arie Maat

Beste Arie,
bedankt voor je reactie. Het concept is inderdaad onuitputtelijk. Kijk ook maar naar de website. Weet niet waar het eindigt. Is onder meer afhankelijk van de input van buiten. Zelf weet je wel hoe dat werkt.
Ben in december op de creatieve conferentie in Enschede geweest. Heb je gemist. Wel een goede tip van jou. Heb er veel aan gehad.
Steek nu mijn energie in het gebouwenboek. Komt meer energie uit. Mooi, omdat het wel veel tijd kost. Wie weet waar dit boek toe leidt.
Succes met je werk,
Peter

naar boven

From: "goost" <goost@wxs.nl>
To: <campmatrix@planet.nl>
Sent: Thursday, January 10, 2002 9:57 AM
Subject: Projectmanagement


Peter,

Projectmanagement is nog steeds een van m'n favoriete aandachtsgebieden.
Daarnaast ben ik een fervent matrix aanhanger. Dus je nieuwe boek heb ik al lang. Ditmaal via Internet, www.managementboek.nl.

Je boek 500 Managementstijlen is het jaarlijkse standaardgeschenk voor studenten van de Aannemersstafopleiding (ASO, Post HBO HvU) van wie het bedrijfsplan is genomineerd. Heb ik dus altijd een paar exemplaren van in voorraad. De Gekookte Kikker idem, maar dat gebruik ik als ik zakelijk iemand eens iets wil geven.

Ik had de website nog niet bekeken. Na een vluchtig bezoek zeer geïnteresseerd. Binnenkort nader bezoek.

Ik ben op dit moment ook weer met een plannetje bezig samen met Rogier Boulogne. Op verzoek van de Faculteit Natuur en Techniek van de Hogeschool van Utrecht ontwikkelen we een kort trainingstraject in het maken van Businessplannen. Overweging is het verder ontwikkelen van de derde geldstroom met de vele goede ideeën die bij een dergelijk instituut op de plank blijven liggen. Ben momenteel aan het bekijken hoe ik de matrixfilosofie daar een plaats in kan geven.

Blijf me op de hoogte houden. Misschien dat ik je binnenkort het Businessplan concept wel even aan je voorleg.

Keep in touch,

Gerrit Oostergetel

Beste Gerrit, bedankt voor je enthousiaste reactie. Kom maar langs in Westervoort.
Hartelijke groeten,
Peter

naar boven

From: "Christian Raaijmakers" <CRaaijmakers@Daelor.nl>
To: <pcmmc@wxs.nl>
Sent: Wednesday, January 09, 2002 6:17 PM
Subject: Interactief met de Matrix aan de slag

Beste Peter,

Met veel plezier heb ik jouw inspirerende boek "De Praktijk van de Matrix" gelezen.
Zijn er naast jouw boeken ook cursussen of workshops waarmee men zich de methode op een interactieve manier meer eigen kan maken?

Mgv

Ir. Christian Raaijmakers
Managing Consultant

E-mail: CRaaijmakers@Daelor.nl


DAELOR v.o.f. - ICT Project Management & Consultancy
P.O. Box 8, 2350 AA Leiderdorp; The Netherlands
Tel. Office: +31 (0) 71 542 16 94; E-mail: Info@Daelor.nl
Fax Office: +31 (0) 71 542 16 97; Internet: www.Daelor.nl

Beste Christian,
bedankt voor je inspirerende reactie op De praktijk van de matrix.
Trainingen over de matrixmethode zijn alleen mogelijk op aanvraag. Zie
mijn website voor voorbeelden daarvan: www.campmatrix.nl
Veel succes met het boek en je werk,
vriendelijke groet,
Peter Camp

naar boven

From: Bram van Rijssel <stagiair@vosko.nl>
To: pcmmc@wxs.nl <pcmmc@wxs.nl>
Date: vrijdag 31 maart 2000 11:46
Subject: betreft organisatiescan

Geachte meneer Camp,

Na het bezoeken van de internetsite http://www.or-online.nl/quickscan/organisatie.html ben ik geïnteresseerd geraakt in uw boeken 'De kracht van de matrix' en 'De praktijk van de matrix'.

Kunt u meer informatie geven over de inhoud van deze boeken en waar ik deze kan bestellen. Ik ben namelijk geïnteresseerd in het ontwerpen van een quick scan voor de IT infrastructuur.


Met vriendelijke groet,


Bram van Rijssel student Technische Bedrijfskunde op de Hogeschool van Utrecht
De Akker 17
2743 DR Waddinxveen

Beste Bram, ik heb je enig materiaal opgestuurd,
vr. gr. Peter Camp

naar boven

From: Van der Weijden <evdweyden@wanadoo.nl>
To: PCMMC@WXS.NL <PCMMC@WXS.NL>
Date: maandag 9 april 2001 22:55
Subject: Eerste contact met de matrixmethode

Beste Peter,

Drie weken terug las ik voor het eerst over de matrixmethode. Min of meer pakte ik per abuis je boek De praktijk van de Matrix uit de rekken van de bibliotheek van Rotterdam. Aangezien mijn auto geparkeerd stond op een van die plaatsen waar de automaat meer op een eenarmige bandiet lijkt had ik geen tijd meer om verder te zoeken en heb het boek thuis pas verder ingekeken. Vanaf dat moment heb ik het bijna niet meer los gelaten.

Op dit moment ben ik 37 jaar. In mijn vorige baan heb ik meer dan vijf jaar als bedrijfsadviseur gewerkt, waarna ik binnen dit bedrijf twee jaar als lijnmanager sturing mocht geven aan een twintigtal adviseurs. Ik merkte dat het advieswerk me meer voldoening gaf en ben sinds 1 maart weer actief als organisatieadviseur. Dit was voor mij reden om mijn neus weer eens tussen de boeken te stoppen om te zien of er in de laatste twee jaar nog veel verandert was.
Ondanks dat jouw eerste boeken al enige tijd geleden geschreven was kende ik het model niet.
Ik heb me hier over verbaasd, want ook tijdens mijn laatste studie ben ik hier nooit op gewezen. We houden het dan maar even op een voor mij goed verborgen geheim.

Het matrix model heeft op mij grote indruk gemaakt, door enerzijds de eenvoud en anderzijds de compleetheid. Maar hetgeen mij het meest aansprak is het hoge praktische karakter.
Binnenkort ga ik de eerste vingeroefeningen doen binnen een adviestraject, maar voordat ik daadwerkelijk het model toepas in de praktijk, wil ik graag nog wat klankborden met mensen die al langer met het model werken.

Aangezien in je boek je E-mail adres is opgenomen wil ik jou vragen of er ergens een netwerk is dat ik kan gebruiken om antwoorden te krijgen op mijn vragen.

Alvast bedankt voor je reactie,

drs. Edwin van der Weyden

Beste Erwin, bedankt voor je spontane en leuke reactie.
Bel me als je vragen hebt. Ik kijk of ik snel een antwoord kan geven. Hoort bij after sales uitleen service. Als je van de matrix business maakt en uitgebreide consultatie wilt, reken ik normale tarieven voor langer durende gesprekken.
Mail me je adres, dan hou ik je op de hoogte van mijn geheimen:
In september verschijnt een boek over projectmanagement met de matrix en voorjaar 2002 een boek over het belang van mooie gebouwen voor organisaties en mensen.
Succes met je werk en veel plezier met de matrixmethode,
Peter Camp

Beste Peter,

Bedankt voor je snelle reactie. In het verleden heb ik meer vragen naar een genoemd E-mail adres gezonden, maar ben verschillende malen teleurgesteld in de reactie, of het uitblijven van de reactie. Blijkbaar zijn er mensen die vinden dat het noemen van een E-mail adres geen verplichtingen schept.

Na het lezen van je boeken had ik wel de indruk dat je werk nog niet klaar was, maar dat je al zo ver bent met de volgende versies had ik niet ingeschat. Als je een beursgenoteerd bedrijf was, had ik me vast ingeschreven, nu zal ik de publicaties in de gaten houden. Bij deze kun je jezelf in ieder geval verzekeren van de verkoop van een boek.

Ik blijf graag op de hoogte van nieuwe informatie. mijn adres is.

Edwin van der Weyden
28 Oktoberstraat 23
4724 HA Wouw

Op dit moment ben ik met een collega de matrixmethode te verfijnen om deze te gebruiken bij een inventarisatiefase binnen de bouwsector (We wisten toen nog niets over je voornemen om te schrijven over het belang van mooie gebouwen...). Hierbij trachten we uit te komen op een schriftelijk rapportagemodel en een model dat in managementsessies gebruikt kan worden in veranderprocessen. Als het verder is uitgewerkt neem ik contact met je op om onze visie met je te delen.

Als je interesse hebt houd ik je later op de hoogte over onze ervaring met de matrixmethode als diagnose-instrument.

Succes met het afronden van je boek,

Edwin van der Weyden


naar boven

From: Metske, J. <JMetske@nzr.nl>
To: 'pcmmc@wxs.nl' <pcmmc@wxs.nl>
Date: woensdag 21 februari 2001 8:05
Subject: matrix

Beste Peter,

Met plezier je boek gelezen, "De praktijk van de matrix". Momenteel volg ik de opleiding, register zorgmanager. Bert Coenen geeft hier ook les.
Vandaar.
Je schrijft in je boek dat je ook complete matrixbeschrijvingen, documenten en nota's hebt. Ook heb je software voor communicatie in organisaties tussen mensen over projecten zodat dit kan versnellen, beter structureren en opslaan. Hoe kom ik hier aan, wat kost het etc.

Met vriendelijke groet,
Jan Metske, zorgmanager verzorgingshuis
De Schutse
Cordell Hullplaats 22
3068 VH Rotterdam
Tel: 010-2078000

Beste Jan,
hartelijk dank voor je leuke reactie.
Matrixnota's en dergelijke kun je bij mij een keer komen inzien. Het boek geeft daar wel ideeën over. Zie onderdeel over bidbooks.
Bijgaand de vragenlijst.
Verder is interessant: http://www.roc-on.nl/emancipa . Daar vind je een mooi voorbeeld van een internet/matrixwebsite met doorklikmogelijkheden.
Bel me als je een keer langs wilt komen.
Veel succes met de toepassingen. Bij eventuele vragen kun je materiaal opsturen.
Hartelijke groet,
Peter Camp


naar boven

Beste Peter,
Vanmorgen was er op Radio Rwanda een Communiqué de Presse' naar aanleiding van de gehouden workshop t.b.v. 'Réseau des Femmes' waarbij ik de matrix heb gebruikt voor het doen van een institutionele analyse. Deze radiomededeling was een leuk initiatief van het secretariaat van het Réseau des Femmes.
ik heb twee daghen (als consulent voor SNV-Rwanda) deze workshop met jouw methode geleid met een dubbel doel:
- een demonstratie van de methode voor twee SNVers van het project van Anita, mijn vrouw,
- het analyseren van het Réseau des Femmes om de ondersteuning door SNV te identificeren.
Ik was zeer onder de indruk en geïnspireerd door de ervaringen en verhalen van zestien vrouwelijk Rwandese ontwikkelingswerkers die tijdens de oorlog en genocide hun kinderen, man (of alles) verloren hebben en allen - als verpleegster, onderwijzeres, trainer, veearts, etc. - ondersteuning geven aan (boeren)vrouwenorganisaties op het straatarme platteland.
Men was zeer enthousiast over het beeld dat ze met de matrix over hun eigen organisatie kregen. Ik ben nu gevraagd om hen te helpen de methode te vertalen naar doelgroepniveau, zodat zij hem kunnen gaan toepassen in de ondersteuning van de plattelandsgroepen. Daarvoor opperden ze gisteravond na afloop al het idee om de matrixgereedschappen in de Rwandese taal (kinyarwanda) te gaan vertalen.
Zo maar even een bericht over de spin-off van jouw creativiteit. Ik vermeld er ook altijd bij dat ik de methode heb geleerd van 'mon ancien professeur'. Ik houd je beslist van het vervolg op de hoogte.
Hartelijke groeten,
Hub. Gielissen

naar boven

From: Kremer <j.kremer@mailbox.kun.nl>
To: pcmmc@wxs.nl <pcmmc@wxs.nl>
Date: donderdag 1 maart 2001 10:36
Subject: vraag matrix, RLIM

Beste Peter,

Misschien herinner je mij nog, ik ben een van de cursisten van dit jaar van de RLIM van het Radboud. Ik ben met mijn eindopdracht bezig en Bert Oostveen dacht dat ik jou wel zou mogen lastig vallen met de vraag of je je visie zou willen geven op een variant van jouw matrixmodel.
Ik ga op een studie doen naar het netwerk van zorg aan mensen met vruchtbaarheidsproblemen in de regio, door de ogen van de patiënt.
Het onconventionele van dit project is dat niet een organisatie (bijv ziekenhuis), maar een netwerk van organisaties (bijv. huisartsen, gynaecologen, verpleegkundigen) centraal staat, en dat niet de medewerkers uit de organisatie de analyse doen, maar de patiënten (de klanten dus).
Het plan is eerst de variant matrix analyse met patiënten te doen en dan op basis hiervan met zorgverleners een SWOT te doen, waarna ik tot slot aanbevelingen hoop te kunnen destilleren voor een integraal klantvriendelijk zorgnetwerk.
Mijn vraag aan jou is of jij zo vriendelijk zou willen zijn om kort naar mijn modificatie van jouw matrixanalyse te kijken. Patiënten moeten dan vragen beantwoorden over het zorgnetwerk, hun behandelend arts en zich zelf. Een vraag waar ik nog mee zit is of de vragen niet de moeilijk en te abstract zijn voor patiënten.

Ik hoop dat je kort wat tijd wil vrij maken en dank je al bij voorbaat. Ik ben benieuwd naar je reactie.

groet
Jan Kremer
gynaecoloog UMC St. Radboud

Westervoort, 5 maart 2001

Beste Jan,
Hartelijk dank voor je verzoek. Hartelijk dank omdat je me een nieuwe matrixtoepassing hebt opgestuurd. Daarmee lever je een bijdrage aan de ontwikkeling van de methode. En dat is zoals je weet vanuit je eigen werk erg waardevol en inspirerend
Hieronder puntsgewijs mijn reacties. Eerst voor wat betreft jouw aanpak,
daarna de vragenlijst.

De aanpak:
1. het onconventionele van jouw project past binnen de trend van CRM: Customer Relation Management. Zie bijvoorbeeld het boek F.Reichheld: Het geheim van loyaliteit (Scriptum Schiedam 1999). De trendy termen zijn Management van buiten naar binnen, outside-in management en stakeholdersmanagement. Daarmee kun je leuke dingen doen: gemengde klankbordgroep, denktanks of klantenclubs van klanten, met stakeholders uit de 1e,2e en 3e lijn.
2. Het lijkt mij inhoudelijk interessant om de zorgverleners ook dezelfde vragenlijst in te laten vullen.
3. Dan kun je de resultaten vergelijken. Als je die grafisch visualiseert -zie boek pag. 89-94- geef je je werkstuk meteen een professioneel aanzien.
4. Daarna kun je de resultaten vertalen naar een of meerdere SWOTS. Bij voor de drie verschillende niveaus. De matrix is eigenlijke een integrale Swotanalyse. Daarop kun je het kansen en bedreigingenverhaal ook op los laten. Het verschil is dat Swots en ook Business Balance Score Cards voornamelijk gericht zijn op de harde kanten van de matrix: doelen en werkwijze, markten, stakeholders/concurrenten en organisatiestructuur. Hiermee rekening houdend zou je een Swot kunnen maken van de harde kanten en ook een voor de zachte kanten. Met het oog op de beoordeling van je werkstuk laat je zien dat je verschillende methoden kunt combineren, de uitgangspunten ervan begrijpt, dat je ermee kunt spelen en uitbreiden.
5. Hoe ga je de vragenlijsten uitzetten: schriftelijk, mondeling, workshops of een combinatie? Met andere woorden wat zijn je doelen: informatie verzamelen, een goed gesprek of opzetten/verbeteren van netwerk voor fertiliteitzorg?


De vragen
1. Om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit van de vragenlijst, kun je het beste enkele proefinterviews doen: thuis, vrienden, collega’s en klanten. Dan zie je wat hij waard is.
2. De vragenlijst is een analyse en communicatiemethode. Geen sociologisch verantwoord onderzoek. Zie boek pag. 294-295. Deze opmerking kun je verwerken in de toelichting en in je werkstuk. He laatste om kritiek van 'onderzoekers' te kunnen pareren.
3. De meeste vragen zijn goed geherformuleerd. De vragen op netwerkniveau in de eerste drie vakken kunnen beter.
4. Het helpt al als je in de aanhef 'het netwerk van' weglaat. De zin wordt dan; ' In de fertiliteitzorg in mijn regio is het zo'. De vragen gaan daardoor beter lopen. 1.1 wordt dan bijvoorbeeld;'dat duidelijk is wat fertiliteitzorg in houdt' en 1.2:'dat iedereen bekend is met de
doelstellingen van de fertiliteitzorg'.
5. Wat je nu in de vragen ziet gebeuren is dat ze specifieker worden geformuleerd in de richting van fertiliteitzorg. Zelf doe je dat al met de vragen over de behandelende arts en individuele niveau ook al. Voor de invuller is dat gemakkelijker. 2.1 wordt dan bijvoorbeeld: 'dat de fertiliteitzorg goed is georganiseerd' of 'dat er een goed fertiliteitnetwerk is'
6. Ik mis de vragen die horen bij het overkoepelende 10e vak. Daarin kun je nog wat integratiebevorderende vragen opnemen.
7. Ik vind de gebruikte kleuren grappig. Wat beoog je hiermee? Als je vanuit de matrix werkt zijn sommige kleuren wat anders:
technisch: donkerblauw, blauw en lichtblauw politiek: donkerrood, rood en lichtrood cultureel: donkergeel, geel en lichtgeel.
In de matrix visualiseer je op deze manier linksboven de harde en rechtsonder de zachte kanten van het functioneren van een netwerk.

Kortom: een aantrekkelijke aanpak met vragen die voor 90% kloppen.
Veel succes ermee!
Wil je me tzt een werkstuk opsturen: Fanny Blankers-Koenstraat 69, 6833 LB Arnhem
Als je nog vragen hebt: 026 3814778

Hartelijke groeten,
Peter Camp

 

naar boven | terug