recensie • geplette padden en gekookte kikkers

Junglebook: website www.iifgroep.nl

Wat u zal opvallen op deze website is dat wij ter illustratie dierenafbeeldingen gebruiken. Dat lijkt een beetje vreemd, is soms grappig en af en toe ludiek. We krijgen wel eens vragen over het gebruik van dieren in plaats van mensen. Misschien aardig om daar eens op in te zoomen. Enkele jaren geleden kreeg ik een aardig boekje, “De gekookte kikker” in handen. (Peter Camp en Funs Erens) In het boekje worden allerlei diersoorten gebruikt om opvattingen en handelingen van beleidsmakers, managers, staffunctionarissen, medewerkers en adviseurs bij processen en organisatieveranderingen te typeren. Een boekje dat je voor je plezier leest. En tijdens het lezen verschijnt er regelmatig een glimlach op het gezicht van de lezer, regelmatig herkent de lezer wat er geschreven wordt.

De gekookte kikker

Junglebook
sfeer/gewenning

Veranderingsprocessen die onder druk plaatsvinden hebben alleen resultaat als de mensen de risico's inzien en daarop gaan anticiperen. Als dit niet het geval is onstaan er gewenningsprocessen die door professor Karl Weick vergeleken worden met die van de 'boiled frog'.

Een kikker in een pannetje met water zal daar niet uitspringen als men de temperatuur langzaam verhoogt. Het resultaat is, ondanks het feit dat hij eruit kon, toch een gekookte kikker. Gooi je de kikker echter in een pannetje met kokend water, dan springt hij er wel uit. Het resultaat is dan een levende kikker.
Noel M.Tinchy / Managing strategic change  
De hond en de piloot

Junglebook
Taakverdeling / functie omschrijving

De technische revolutie heeft tot gevold dat de crew van een vliegtuig binnenkort zal bestaan uit een piloot en een hond.De piloot is er om de hond te verzorgen en de hond om de piloot te bijten als hij aan een van de knoppen zit.  

Uit ‘De gekookte kikker’ – Peter Camp/Funs Erkens  
Een koe opeten

Junglebook
Deskundigheid / Capaciteit

Hoe eet ik een koe op? Stel je voor dat je de volgende opdracht krijgt:‘Bij Boer Jansen staat een koe, en die moet opgegeten worden.’Je begeeft je onverwijld naar Boer Jansen, waar de bewuste koe vreedzaam grazend in de wei staat. En daar kom jij, servet om de nek, mes en vork in de hand. De koe (400 kilo zwaar) kijkt je even vriendelijk aan en gaat dan onverstoorbaar door. Op het eerste gezicht valt er dus niets mee aan te vangen, en de reactie om je servet af te doen, de koe de koe te laten. Rechtsomkeert te maken en te bezweren dat je van je leven geen rundvlees meer zult eten, is dan ook heel begrijpelijk…. Met het wegwerken van achterstanden (bijvoorbeeld archiveerwerk) gaat het precies als met het opeten van een koe. Verdeel het werk in hapklare brokken, werk eerst de belangrijkste dingen weg, en doe ieder dag een stukje.

Time management – Cis de Gelder  
Reusachtig springende vlooien

Junglebook
Deskundigheid / overzicht

De aanblik van de aarde vanuit de ruimte bracht nog een ander inzicht met zich mee: het besef dat de planeet als geheel misschien een levend wezen is. Wij aardbewoners zouden vergeleken kunnen worden met vlooien die hun hele leven op een olifant hebben doorgebracht, zonder te weten waar ze eigenlijk op woonden. Ze brachten het gebied in kaart – alle verschillende stukken huid, de haren en bobbels – bestudeerden de scheikundige samenstelling, maakten grafieken van de temperatuurschommelingen, classificeerden de andere dieren met wie zij hun wereld deelden, en kregen naar hun mening een redelijk begrip waar zij leefden.

Toen op een dag namen een paar vlooien een reusachtige sprong en keken van een afstand van dertig meter naar de olifant. Plotseling drong tot hen het besef door: ‘het hele ding leeft’.

Dit was het echt ontzagwekkende besef dat de reis naar de maan veel mensen gaf. De hele planeet leek te leven – niet alleen maar krioelend van het leven, maar een organisme op zich.

Uit ‘De gekookte kikker’ – Peter Camp/Funs Erens  
De forellenvijveraanpak

Junglebook
Deskundigheid / Selectie

Deze aanpak richt zich op de versterking van de kwaliteiten van het gehele personeel.Het is dan aan de organisatie om op de momenten waarop het nodig is de meest belovende functionarissen te selecteren (de best ontwikkelde ‘forel’)

Uit ‘De gekookte kikker’ – Peter Camp/Funs Erens

 

naar boven | terug